Irene Sluis over haar werk bij de Mantelzorglijn

"Professionals kunnen bij ons ideeën en inzichten opdoen over mantelzorg"

Op deze pagina

  Interview
  Vrouw met lang haar: Irene Sluis van de Mantelzorglijn

  Heeft u als mantelzorger of professional vragen over mantelzorg? Dan kunt u terecht bij de Mantelzorglijn. Medewerker Irene Sluis vertelt welke onderwerpen allemaal voorbij komen. En hoe zij u als professional kan helpen.

  De Mantelzorglijn is onderdeel van MantelzorgNL. Elke dag krijgen Irene en haar collega’s zo’n twintig telefoontjes van mantelzorgers en professionals. “Wij bieden een luisterend oor”, vertelt ze. “Daarnaast denken we mee en geven we informatie en advies. Bijvoorbeeld als een mantelzorger moeite heeft met het combineren van mantelzorg en werk. Is er meer hulp nodig? Dan verwijzen we mantelzorgers door naar de juiste organisaties.”

  Zorgwekkende situaties doorbreken

  Ook professionals kunnen bij de Mantelzorglijn terecht met vragen. Of om nieuwe ideeën en inzichten op te doen. “Laatst sprak ik een wijkverpleegkundige die zich zorgen maakte over haar cliënt met dementie”, vertelt Irene. “De partner van deze cliënt hield de zorg af.”

  Samen met de wijkverpleegkundige bedacht Irene manieren om de situatie te doorbreken. “Ook zocht ik uit welke juridische mogelijkheden er zijn als de cliënt moet worden opgenomen, maar de partner dit tegenhoudt. Zo weet de wijkverpleegkundige wat ze op dat moment kan doen.”

  Veelgestelde vragen

  De meeste vragen die bij de Mantelzorglijn binnenkomen, gaan over wonen en financiën. “Mensen wonen steeds langer thuis”, verklaart Irene. “Hierdoor krijgen we veel vragen van en over mantelzorgers die dichter bij hun ouders willen wonen. Hoe zit het met medehuurderschap? Of voorrang op sociale huurwoningen?”

  Zo vertelde een professional over een mantelzorger die een uur naar haar moeder moest rijden. Die afstand werd voor haar een steeds grotere belasting. Irene: “Ik heb toen uitgelegd wanneer een mantelzorger voorrang krijgt op een sociale huurwoning. Daarna hebben we onderzocht of de mantelzorger hiervoor in aanmerking kwam.” 

  Mantelzorgwoningen

  Ook vragen over mantelzorgwoningen komen regelmatig voorbij. Denk daarbij aan kinderen die een kleine woning voor hun ouders willen bouwen in hun eigen tuin. “Zij vragen zich af welke regels daarbij komen kijken”, vertelt Irene. “Hoe zit het met de financiering? Wat moet je als mantelzorger wel en niet overleggen met je gemeente? Wij leggen dit uit.”

  Mantelzorgers beter helpen? 3 tips van Irene

  1. Houd het simpel

  “Moet een mantelzorger een voorziening regelen of aanvragen? Houd de procedure dan zo simpel mogelijk. Mantelzorgers zijn al zo druk. Zorg dat je ze zoveel mogelijk regelwerk bespaart.”
   

  2. Zorg voor duidelijke informatie

  “De gemeente Amsterdam geeft het goede voorbeeld. Op hun website vind je een pagina met alle voorzieningen voor mantelzorgers. Inclusief de voorwaarden én hoe je de voorzieningen kunt aanvragen.”
   

  3. Denk niet in regels, maar in oplossingen

  “Natuurlijk zijn regels belangrijk. Maar kan iets volgens de regels niet? Probeer dan toch mee te denken. Hoe kan het wél? Uiteindelijk moeten regels een middel zijn, niet het doel.”

  Aanvraagprocedures makkelijker maken

  Soms komen er opvallend veel vragen binnen over één onderwerp. Op zo’n moment zoeken Irene en haar collega’s naar meer algemene oplossingen. “Zo hebben we een speciale brochure over mantelzorgwoningen gemaakt”, vertelt Irene. “En voor mantelzorgers in Amsterdam hebben we geregeld dat ze makkelijker een parkeervergunning bij de gemeente kunnen aanvragen.”

  Schrijnende verhalen

  Wat Irene het meest schrijnend vindt aan haar werk? “Ik spreek soms mantelzorgers met een ingewikkelde zorgsituatie. Verschillende wetten en regels werken elkaar dan tegen. Daardoor vallen ze tussen wal en schip.” Irene zoekt dan naar manieren om het probleem op te lossen. “Bijvoorbeeld door een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar in te schakelen. Die kan de mantelzorger vaak verder helpen.”

  Meedenktrajecten

  De Mantelzorglijn biedt sinds 2021 ook Meedenktrajecten aan. Irene vertelt enthousiast: “Daarmee kunnen we mantelzorgers voor een korte periode krachtig ondersteunen.”

  Als voorbeeld noemt ze een mantelzorger die zich zorgen maakt over zijn moeder in een verpleeghuis. Irene: “De zorg daar liep niet lekker. De mantelzorger had een gesprek aangevraagd met het verpleeghuis, dat we samen hebben voorbereid. Later hebben we gebeld om te bespreken hoe het gesprek was gegaan. In zulke gevallen is het fijn dat we langer betrokken zijn om advies te geven.”

  Complexe problemen

  Toch heeft Irene niet altijd een oplossing. “Voor professionals kan dat een geruststelling zijn”, merkt ze. “Ze weten dan in ieder geval dat ze het probleem goed hebben uitgezocht. En dat de situatie soms inderdaad heel complex is.”

  Door een gesprek met onderzoeker Jeanine Stam (Nationale ombudsman) realiseert Irene zich dat mantelzorgers met complexe problemen ook bij de Nationale ombudsman terechtkunnen. “Ik weet nu dat ik mensen in de toekomst ook naar hem kan doorverwijzen.”

  Hier kunt u terecht als professional

  Direct contact met de Mantelzorglijn? Bel 030 – 760 60 55 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur of stuur een WhatsApp-bericht naar 06 27 23 68 54. Mailen naar mantelzorglijn@mantelzorg.nl kan ook.
  Helpt u mantelzorgers die tegen problemen met de overheid aanlopen? En komen zij er niet uit met de organisatie zelf? Dan kunt u terecht bij de Nationale ombudsman. Bel ons speciale nummer voor professionals: 070 3563550.

  Digitaal magazine mantelzorg

  Dit interview is ook verschenen in ons digitale magazine over de stand van zaken in de mantelzorg. U kunt het magazine hier lezen.