2016/060: Geen winnaars - Onderzoek naar de aanhouding van 326 Feyenoord-supporters

De Nationale ombudsman en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam zijn zeer kritisch over de massale insluiting en aanhouding van 326 demonstrerende Feyenoord-supporters op 21 februari jl. Op verschillende punten ging het mis. De supporters werden overvallen door het optreden van de politie. De ombudsmannen constateren dat de verantwoordelijke overheden te kort geschoten zijn in hun communicatie voor, tijdens en na de demonstratiemars. En dat er een ongeoorloofde inbreuk is gepleegd op de grondrechten van de demonstranten. Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de gemeentelijke ombudsman Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, stellen dit in hun rapport 'Geen winnaars' over de gebeurtenissen. 'Dit moet niet nog een keer zo gebeuren', aldus de ombudsmannen. 'Burgemeester, politie en OM moeten heroverwegen hoe om te gaan met een situatie als deze.'

Supporters willen op 21 februari 2016 bij het Maasgebouw demonstreren tegen het bestuur van Feyenoord. Zij maken hun plannen bekend via social media, maar melden de demonstratie niet officieel bij de gemeente Rotterdam. Uit angst voor ongeregeldheden besluiten de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef van de eenheid Rotterdam dat de mars niet bij het Maasgebouw mag komen én dat ze dit niet bekend maken.

De politie voert haar opdracht uit en sluit een paar honderd demonstranten in. Andere supporters van binnen het stadion vallen stewards aan. De ME voert daarop charges uit. Daarna houdt de politie 326 ingesloten demonstranten aan. Zij krijgen een strafbeschikking voor samenscholing ‘aangezegd’.

De dag na de demonstratie krijgt de Nationale ombudsman de eerste klachten en signalen van supporters. Zij vinden dat zij onterecht zijn aangehouden en maken zich zorgen over een mogelijk strafblad en stadionverbod. De Nationale ombudsman start samen met de gemeentelijke ombudsman Rotterdam een onderzoek.

Publicatiedatum
Rapportnummer
2016/060