Rapportbrief: Domeinen Roerende Zaken taxeert inbeslaggenomen auto voldoende transparant

Rapport

Verzoekers auto is door de politie inbeslaggenomen. Verzoeker is er zeker van dat hij wordt vrijgesproken. Hij is bang dat zijn auto dan al voor een lage prijs door Domeinen Roerende Zaken is verkocht. Als de auto is verkocht en verzoeker heeft vervolgens recht op de teruggave van de auto, dan maakt hij volgens de wet aanspraak op de waarde waarvoor de auto is verkocht dan wel de door Domeinen vastgestelde taxatiewaarde.

Verzoeker wil de auto door een door hem aangewezen taxateur laten taxeren, zodat hij zeker weet dat hij de juiste waarde aangeboden krijgt als hij wordt vrijgesproken. Verzoeker liet weten dat hij de auto enige tijd geleden gekocht heeft voor € 1.500, maar dat hij de auto 'opgepimpt' heeft en de auto nu € 20.000 waard is.

De Nationale ombudsman volgt Domeinen in haar beslissing dat verzoeker niet in de gelegenheid wordt gesteld de auto te laten taxeren. De Nationale ombudsman laat hierbij meewegen dat verzoeker niet meer beschikkingsbevoegd over de auto is  en dat hij een klaagschrift bij de rechtbank kan indienen met het verzoek om teruggave van de auto. Verder overweegt de Nationale ombudsman dat de door Domeinen bij ontvangst van auto's opgemaakte taxaties en de daarbij behorende foto's in het algemeen voldoen aan het vereiste van transparantie. Dit is het vereiste waaraan de Nationale ombudsman klachten over taxaties van Domeinen toetst. 

Indien blijkt dat verzoeker recht heeft op teruggave van de auto en die is dan al verkocht, dan kan verzoeker op grond van de door Domeinen van zijn auto opgestelde taxatie en de foto's zijn eventuele bezwaren tegen de hoogte van de aangeboden waarde aan Domeinen kenbaar maken.

Instantie: Domeinen Roerende Zaken

Klacht:

verzoeker wil zijn inbeslaggenomen auto door een zelf gekozen taxateur laten taxeren.

Oordeel:

Niet gegrond