2022/053 Gemeente handelt niet partijdig bij aanvraag bouwvergunning

Rapport

Een echtpaar heeft een perceel gekocht om een huis op te bouwen. Dit ging om één kavel die gesplitst was in twee stukken grond waarop hetzelfde bestemmingsplan van toepassing was. Net als hun buren wilden zij afwijken van het bestemmingsplan. Meneer en mevrouw wilden net als hun buren hun woning met de korte muur gelijk aan de straat plaatsen. Daarover hebben meneer en mevrouw van tevoren contact opgenomen met de gemeente.

Vast is komen te staan dat zij dit met ingediende haalbaarheidstoetsen hebben gedaan. Of dit ook telefonisch en per e-mail is gebeurd, heeft de Nationale ombudsman niet vast kunnen stellen. De buren hebben geen haalbaarheidstoets ingediend. Maar hebben de gewenste afwijking in de aanvraag verwerkt. Meneer en mevrouw kregen 'nee' te horen. Hun buren kregen wel toestemming voor de bouw van de door hen gewenste woning. Uiteindelijk zijn er twee verschillende huizen gebouwd. Het echtpaar diende een klacht in omdat zij vinden dat de gemeente niet eerlijk had gehandeld bij de aanvraag van een bouwvergunning. Na onderzoek van de klacht concludeerde de Nationale ombudsman dat de gemeente niet partijdig heeft gehandeld.

In de schriftelijke aanvragen hebben meneer en mevrouw niet kenbaar gemaakt dat zij wilden afwijken van het bestemmingsplan. Daarnaast is het in de wet zo geregeld dat niet de toelichting in het bestemmingsplan leidend is, maar de planregels en de op de plankaart vermelde bestemming. En daarom zijn beide aanvragen, hoewel verschillend aan elkaar, vergund.

Instantie:

Klacht:

Een echtpaar klaagt erover dat de gemeente Bernheze hen bij de bouw van hun woning ongelijk behandeld heeft ten opzichte van hun buren.

Oordeel:

Niet gegrond