2021/073 Ontstemd over gebrekkige motivering van uitsluiting stembureaulidmaatschap en het zonder toestemming delen van informatie

Rapport

Een man was tijdens de verkiezingen in 2018 lid van een stembureau in de gemeente Schiedam. Na deze verkiezingen heeft de gemeente hem uitgesloten van stembureaulidmaatschap. De man klaagt erover dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd waarom hij geen stembureaulid meer mag zijn. Ook klaagt hij erover dat de gemeente Schiedam informatie over hem heeft gedeeld met een andere gemeente. Bij deze gemeente mag verzoeker inmiddels ook geen stembureaulid meer zijn.

De man klaagt eerst bij de gemeente. De gemeente behandelt zijn klacht, maar hij kan zich niet vinden in de gemeentelijke reactie. Daarom legt hij zijn klacht aan de Nationale ombudsman voor. De ombudsman onderzoekt de klacht.

Voor wat betreft het feit dat de man niet meer welkom is als stembureaulid, vindt de Nationale ombudsman een verwijzing naar niet schriftelijk vastgelegde voorschriften in deze situatie niet voldoende. Want juist wanneer een specifieke gebeurtenis aanleiding geeft voor de aankondiging dat iemand niet meer welkom is als stembureaulid, vindt de ombudsman dat er meer eisen moeten worden gesteld aan de motivering van de uitsluiting. De ombudsman constateert ook dat de gemeente niet heeft kunnen duidelijk maken wat de man precies heeft gedaan waardoor hij in de toekomst geen stembureaulid meer mag zijn. En waarom de gemeente zijn handelen als 'discriminerend' dan wel 'denigrerend' heeft aangemerkt.

Voor wat betreft het delen van de conceptbrief met een andere gemeente stelt de ombudsman vast dat dit is gebeurd zonder duidelijk doel. Daar komt bij dat de man niet wist dat er informatie over hem is gedeeld met de andere gemeente. De ombudsman kan zijn verbazing daarom goed begrijpen, toen hij – via de andere gemeente – met de brief werd geconfronteerd. Wat het delen van de conceptbrief zonder duidelijk doel naar het idee van de ombudsman extra pijnlijk maakt, is de inhoud. De ombudsman kan zich goed voorstellen dat de man zich door de inhoud van de brief in zijn goede naam voelt aangetast. In de conceptbrief wordt tenslotte gesteld dat hij discriminerend heeft gehandeld. Dat is geen licht verwijt.

Na alles gehoord te hebben vindt de ombudsman dat de gemeente Schiedam in strijd met de vereisten van goede motivering en integriteit heeft gehandeld. Beide klachten van de man zijn daarom gegrond.