2017/139 Gemeente moet zich afvragen welke persoonsgegevens met minderjarigen te delen

Rapport

Drie kinderen (tussen 12 en 16 jaar oud) uit een samengesteld gezin ontvingen jeugdhulp via de AWBZ en kregen begin 2015 te maken met de gemeente. Er volgde een gesprek tussen het wijkteam van de gemeente en het gezin. De informatie uit dit gesprek werd opgeschreven in een zogenaamd 'begeleidingsplan'. Er werd voor elk gezinslid een persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd.

Aan de jongeren werd, in het kader van de aanvraag, gevraagd hun handtekening te zetten op een budgetplan. De ouders hebben hiertegen bezwaar gemaakt. De gemeente heeft in het kader van dat bezwaar alle drie de kinderen uitgenodigd voor een hoorzitting. Bij de uitnodiging heeft de gemeente een pakket aan informatie gestuurd, waaronder het begeleidingsplan waarin de individuelen doelen per gezinslid stonden beschreven. Zo zouden de jongeren van elkaar precies kunnen lezen wat er bij de ander aan de hand was en waarom er hulp moest komen.

Er werd geklaagd dat de privacy van de jongeren ten opzichte van elkaar is geschonden door hen het begeleidingsplan toe te sturen. De Nationale ombudsman en De Kinderombudsman hebben samen onderzoek gedaan.

De Kinderombudsman oordeelt dat een kind tussen 12 en 16 jaar niet een budgetplan hoeft te ondertekenen; dat is niet noodzakelijk voor de hulp en veel te belastend voor jongeren.

De Nationale ombudsman en De Kinderombudsman oordelen dat de gemeente niet voldoende rekening heeft gehouden met de privacy van elk van de drie kinderen.

  1. Bepaal met oog op de privacy of en in hoeverre de informatie noodzakelijk is om te delen. Informatie die niet noodzakelijk is, mag niet worden verstrekt.
  2. Betrek daarbij in hoeverre informatie essentieel is voor de jeugdige om zijn mening te vormen en in hoeverre de informatie niet onnodig belastend is. Laat de jeugdige en zijn ouders hierin zoveel mogelijk meedenken.
  3. Stel tenslotte vast op welke wijze deze informatie op een passende manier aan de jeugdige verstrekt kan worden. 

Hierna is het aan de ouders om de jongere verder te begeleiden in het contact met de gemeente.

Ten slotte geven de Nationale ombudsman en De Kinderombudsman mee dat de gedachte achter de Jeugdwet 'één gezin, één plan, één regisseur' ziet op betere samenwerking rond gezinnen door zoveel mogelijk integrale jeugdhulp aan gezinnen te bieden waar meerdere hulpvragen aan de orde zijn. De bedoeling achter deze gedachte is uitdrukkelijk niet één gezin, één plan, één dossier. Dat betekent bijvoorbeeld dat individuele aanvragen voor individuele voorzieningen onderbouwd moeten worden met individuele plannen met individuele doelen. Om de privacy van burgers te kunnen waarborgen is het belangrijk dat ook de sociaal werkers een afweging maken over de verwerking van de persoonsgegevens opdat selectief persoonsgegevens gedeeld worden met in achtneming van de Wet bescherming persoonsgegevens waaronder de beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit.

Instantie: Gemeente Leeuwarden, college van B en W

Klacht:

niet of onvoldoende de belangen van de minderjarige kinderen afgewogen bij de beslissing om de kinderen verplicht het budgetplan in het kader van de aanvraag te laten ondertekenen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Leeuwarden, college van B en W

Klacht:

niet of onvoldoende de privacy van deze minderjarigen in acht genomen door gedetailleerde en gevoelige informatie over elk van hen aan andere gezinsleden toe te sturen

Oordeel:

Gegrond