2017/076 Politie Zeeland-West-Brabant handelt onzorgvuldig na schade aan een auto veroorzaakt door een derde

Rapport

Verzoeker, een man op leeftijd, is met zijn auto betrokken bij een aanrijding met een scooter. Hij zet zijn auto vervolgens stil op een nabijgelegen fietspad. Een omstander denkt dat hij van plan is weg te rijden en grijpt de autosleutels uit het contactslot, hangend door het openstaande raampje. Daarbij veroorzaakt hij schade aan het raammechanisme en het portier. Verzoeker belt de politie, die even later ter plaatse komt. Een politieagent krijgt de autosleutels overhandigd door de omstander, maar noteert niet zijn gegevens. Daarna neemt hij het initiatief tot het invullen van het schadeformulier van de aanrijding.

Verzoeker vindt dat de politie de gegevens van de omstander had moeten noteren. Doordat dat niet is gebeurd, kon hij de omstander niet aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn auto die hij had veroorzaakt. Omdat de politie de fout heeft gemaakt geen gegevens te vragen, vindt hij dat de politie dan de schade moet betalen. Verder vindt hij dat de politiemedewerker die het schadeformulier heeft ingevuld dat niet goed heeft gedaan, waardoor hij van de verzekering geen schadevergoeding heeft ontvangen.

De Nationale ombudsman oordeelt dat de politie de gegevens van de omstander had moeten noteren, omdat die relevant konden zijn. Het verzoek om schadevergoeding dat verzoeker bij de politie indiende, is niet goed gemotiveerd afgewezen. De politie heeft daarna ten onrechte geweigerd om alsnog in het kader van klachtbehandeling naar de zaak te kijken. De klacht over het invullen van het schadeformulier is niet gegrond, omdat verzoeker zelf heeft getekend. Dat had hij niet moeten doen als hij twijfelde aan de manier waarop het formulier ingevuld was.

De ombudsman heeft getoetst aan de vereisten van professionaliteit en goede motivering. Daarnaast is de Schadevergoedingswijzer bij de beoordeling betrokken.

Aanbeveling

De Nationale ombudsman geeft de politiechef in overweging alsnog een gebaar te maken richting verzoeker, nu deze door toedoen van de politie de veroorzaker niet aansprakelijk heeft kunnen stellen voor zijn schade.

Instantie: politie Zeeland-West-Brabant

Klacht:

onzorgvuldig gehandeld door persoonsgegevens van de omstander die de autosleutels van verzoeker had afgepakt niet te noteren

Oordeel:

Gegrond

Instantie: politie Zeeland-West-Brabant

Klacht:

motivering van de afwijzing van het verzoek om schadevergoeding

Oordeel:

Gegrond

Instantie: politie Zeeland-West-Brabant

Klacht:

invullen van het schadeformulier

Oordeel:

Niet gegrond