2017/023 Gemeente Smallingerland moet contact opnemen bij niet nakomen schriftelijke toezeggingen

Rapport

Verzoeker ontvangt van de gemeente Smallingerland een brief over de geplande ontsluiting van een schoolgebouw. Verzoeker klaagt erover dat de gemeente de schriftelijke toezeggingen in deze brief niet is nagekomen.

De Nationale ombudsman overweegt dat het vereiste van betrouwbaarheid meebrengt dat de overheid binnen het wettelijk kader en eerlijk en oprecht doet wat zij zegt en gevolg geeft aan rechterlijke uitspraken. Dit betekent dat wanneer de overheid verwachtingen wekt, bijvoorbeeld door het doen van toezeggingen, zij deze nakomt. Overigens betekent dit niet dat de overheid de burger altijd ter wille kan zijn. De realiteit van veranderende inzichten of feiten en omstandigheden kan namelijk een ander licht werpen op gedane toezeggingen. In dat geval wordt van de overheid verwacht dat zij nagaat wat dit voor de gewekte verwachtingen bij de burger betekent. Als blijkt dat niet meer aan die verwachtingen kan worden vastgehouden, dan zal de overheid de burger hierover persoonlijk moeten informeren en moeten bezien of hij gecompenseerd kan worden.

De Nationale ombudsman wijst erop dat van de gemeente mocht worden verwacht dat zij bij haar handelen rekening hield met het burgerperspectief. Dit brengt mee dat zij er bij het opstellen van de brief van bewust moest zijn hoe verzoeker de toezeggingen in de brief zou opvatten. De Nationale ombudsman stelt vast dat de gemeente bij het opstellen van de brief niet voor ogen heeft gehad dat verzoeker deze niet met dezelfde juridische blik, oftewel het perspectief van de gemeente, zou lezen. Zij heeft daarmee onvoldoende rekening gehouden met het burgerperspectief van verzoeker. Dit leidt ertoe dat verzoeker ervaart dat de gemeente de jegens hem gedane toezeggingen niet is nagekomen. De Nationale ombudsman acht het reëel en verdedigbaar dat de gewekte verwachtingen wegens inmiddels gewijzigde inzichten niet alsnog kunnen worden gehonoreerd. Niet juist is dat de gemeente heeft nagelaten hierover persoonlijk contact met verzoeker op te nemen. Met hem had besproken moeten worden wat de gewijzigde plannen voor hem zouden betekenen. Gelet hierop verklaart de Nationale ombudsman de klacht gegrond wegens strijd met het vereiste van betrouwbaarheid.

De Nationale ombudsman wijst de gemeente nog op het belang van contact met buurtbewoners naar aanleiding van meldingen over overlast. Verder beveelt de Nationale ombudsman de gemeente aan om na te gaan wat verzoeker nodig heeft om zijn vertrouwen in de gemeente te herstellen.

Instantie: Gemeente Smallingerland

Klacht:

schriftelijke toezeggingen met betrekking tot de ontsluiting van een schoolgebouw niet nagekomen

Oordeel:

Gegrond