2017/006 Waterschap De Dommel wijst verzoek om kwijtschelding af

Rapport

De gemachtigde van verzoekster diende bij waterschap De Dommel een verzoek in om kwijtschelding van de belastingaanslagen. Hierna verzocht het waterschap om nadere gegevens, waaronder bankafschriften. Vervolgens heeft de gemachtigde van verzoekster bewijsstukken gezonden volgens het waterschap zonder de specifiek gevraagde gegevens. Bij beschikking wees het waterschap het verzoek af wegens het ontbreken van de gevraagde gegevens en/of bewijsstukken. De gemachtigde van verzoekster nam telefonisch contact op met het waterschap om na te vragen om welke stukken het dan ging en vernam dat de afschriften van de leefgeldrekening ontbraken. Volgens haar werd zij geadviseerd om tegen de beslissing in beroep te gaan en deze informatie alsnog te verstrekken. Hierop diende de gemachtigde een administratief beroepschrift in, waarbij zij de ontbrekende afschriften van de leefgeldrekening voegde. Het beroep werd ongegrond verklaard. Het waterschap oordeelde dat het verzoek om kwijtschelding terecht was afgewezen, omdat verzoekster onvoldoende informatie voor de beoordeling had verstrekt.

Verzoekster klaagt erover dat het waterschap De Dommel in zijn beschikking op het beroepschrift tegen de afwijzing van haar verzoek om kwijtschelding niet is ingegaan op het feit dat het waterschap ontbrekende gegevens in beroep alsnog heeft ontvangen.

Voor een goede besluitvorming diende het waterschap alle in beroep beschikbare gegevens bij de beslissing te betrekken, zeker als het gaat om inkomensgegevens van iemand met een laag inkomen in een financiële kwestie als deze. Het waterschap heeft de stukken over het leefgeld niet betrokken in de beoordeling van het administratief beroep. Door dit na te laten heeft het waterschap de beschikking op beroep onvoldoende gemotiveerd en was de onderzochte gedraging niet behoorlijk.

Het vereiste van goede motivering houdt in dat de overheid haar handelen en haar besluiten duidelijk aan de burger uitlegt. Daarbij geeft zij aan op welke wettelijke bepalingen de handeling of het besluit is gebaseerd, van welke feiten zij is uitgegaan en hoe zij rekening heeft gehouden met de belangen van de burgers. Deze motivering moet voor de burger begrijpelijk zijn.

Instantie: Waterschap De Dommel

Klacht:

in beschikking op het beroepschrift tegen de afwijzing van verzoek om kwijtschelding niet ingegaan op het feit dat het waterschap ontbrekende gegevens in beroep alsnog heeft ontvangen

Oordeel:

Gegrond