2015/167 ZINL moet met burger uitzoeken waarom de rekeningen voor bijdrage zorgverzekering zo hoog zijn

Rapport

Dit rapport gaat over de problemen van een van de vele Nederlandse gepensioneerden in het buitenland, die een bijdrage voor hun zorgverzekering moeten betalen aan Zorginstituut Nederland.

Maandelijks wordt daarvoor een bedrag ingehouden op de AOW en eventueel ander pensioen. Maar de precieze hoogte van het verschuldigde bedrag is mede afhankelijk van de totale inkomsten, aftrekposten, heffingskortingen en dergelijke. Dat bedrag kan ZINL pas definitief berekenen nadat de Belastingdienst een en ander heeft vastgesteld. Mensen kunnen daardoor na verloop van tijd geconfronteerd worden met –soms forse – navorderingen.

Een man kreeg van ZINL in ruim anderhalf jaar navorderingen over 5 jaren, voor een bedrag van zo'n 8400 euro. Hij kon dat niet opbrengen en ZINL schakelde een deurwaarder in.

Klachten van de man over een betalingsregeling waren volgens de Nationale ombudsman niet gegrond. Maar de ombudsman vindt het niet behoorlijk dat ZINL, hoewel bleek dat de man in financiële problemen was gekomen, niet met de man ging uitzoeken waarom de navorderingen zo hoog waren.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Nationale ombudsman heeft ZINL dat alsnog gedaan. Bovendien heeft ZINL informatie op de website gezet over mogelijke oorzaken van navorderingen en wat mensen daaraan kunnen doen.

Instantie: Zorginstituut Nederland (ZINL)

Klacht:

jaarlijks sturen van een (forse) naheffing

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Zorginstituut Nederland (ZINL)

Klacht:

in de aanvullende betalingsregeling een bedrag (van 50 euro) willen innen bovenop de al lopende betalingsregeling bij de deurwaarder

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Zorginstituut Nederland (ZINL)

Klacht:

in de aanvullende betalingsregeling - na afloop van de betalingsregeling bij de deurwaarder - een hogere maandelijkse aflossing geeist en onvoldoende rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van verzoeker

Oordeel:

Niet gegrond