2015/119 Solliciteren bij Defensie

Rapport

Verzoeker solliciteert naar een functie bij Defensie Materieel Organisatie (DMO) van het Ministerie van Defensie. Na afloop van het eerste sollicitatiegesprek wordt verzoeker gefeliciteerd en wordt hem meegedeeld dat men met hem verder wilde. Vervolgens krijgt verzoeker van DMO te horen dat er nieuwe informatie beschikbaar is gekomen waarover DMO met verzoeker wil spreken. Daarnaar gevraagd deelt DMO verzoeker mee dat deze informatie betrekking heeft op "zijn lekken naar de pers in 2002". Aan het einde van dit tweede gesprek deelt DMO verzoeker mee dat de keuze toch niet op hem is gevallen. Volgens DMO is verzoeker overgekwalificeerd voor de betreffende functie.

Verzoeker klaagt er over dat hem in eerste instantie is meegedeeld dat hij op de functie is aangenomen en dat hij vervolgens voor deze functie wordt afgewezen omdat zijn kwaliteiten zouden uitstijgen boven de gestelde functie-eisen en om die reden niet zouden aansluiten op de functie.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat gebleken is dat DMO verzoeker na afloop van het eerste sollicitatiegesprek heeft gefeliciteerd en hem heeft meegedeeld dat men met hem verder wilde. Door deze handelwijze heeft DMO bij verzoeker de gerechtvaardigde verwachting gewekt dat hij geschikt was bevonden voor de betreffende functie en dus aan de gestelde functie-eisen voldeed. Dit betekent dat verzoeker, nadat en indien het veiligheidsonderzoek positief was afgerond, ervan uit mocht gaan dat hij in dienst kon treden. De Nationale ombudsman acht het dan ook onwaarschijnlijk dat DMO pas tijdens het tweede sollicitatiegesprek heeft kunnen constateren dat verzoeker voor de betreffende functie niet de geschikte kandidaat zou zijn omdat hij voor een aspect van de functie overgekwalificeerd was. De Nationale ombudsman kan zich dan ook niet aan de indruk onttrekken dat het lekken naar de pers is geweest om verzoeker alsnog af te wijzen en niet een ongeschiktheid van de functie.

DMO heeft door de gevolgde gang van zaken jegens verzoeker niet betrouwbaar gehandeld. De klacht van verzoeker is gegrond.

Instantie: Ministerie van Defensie

Klacht:

verzoeker, die gesolliciteerd heeft naar een functie bij Defensie Materiaal Organisatie (DMO), in eerste instantie meegedeeld dat hij op deze functie is aangenomen en dat hij vervolgens voor deze functie werd afgewezen omdat zijn kwaliteiten zouden uitstijgen boven de gestelde functie-eisen en derhalve niet zouden aansluiten op de functie

Oordeel:

Gegrond