2015/087 IND annuleert onterecht hoorzitting en laat na onderzoek te doen naar aanwezigheid van longartsen in ziekenhuis Sierra Leone

Rapport

Verzoeker heeft bij de IND om uitstel van vertrek wegens medische redenen gevraagd. Verzoekers aanvraag werd afgewezen. Verzoeker ging hiertegen in bezwaar. De IND besliste vervolgens niet binnen de beslistermijn op het bezwaarschrift. Verzoekers advocaat stelde de IND daarop in gebreke. De IND plande hierop een hoorzitting, maar die werd vervolgens geannuleerd omdat de advocaat op de dag van de hoorzitting was verhinderd. De IND besliste vervolgens op het bezwaarschrift zonder verzoeker te hebben gehoord. De reden hiervoor was dat er anders een dwangsom verschuldigd zou zijn. Verzoeker klaagt hierover, nu hij wel gehoord had willen worden. Voorts klaagt verzoeker er over dat de IND in de bezwaarfase niet heeft gereageerd op informatie die verzoekers advocaat had gekregen van het ziekenhuis in Sierra Leone waaruit zou blijken dat verzoeker daar niet behandeld kon worden.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in strijd had gehandeld met het vereiste van fair play door de ingeplande hoorzitting te annuleren. Dit omdat verzoeker had aangegeven wel gehoord te willen worden. Die gelegenheid moet dan ook geboden worden, ook als dat betekent dat er niet binnen de ingebrekestellingstermijn beslist zal worden en er dus een dwangsom verschuldigd is.

Wat betreft het niet nader inwinnen van informatie door de IND ten aanzien van de medische voorzieningen in Sierra Leone - nu de advocaat van verzoeker had gesteld dat er aldaar geen longartsen aanwezig waren - oordeelde de ombudsman dat in het kader van een zorgvuldige beoordeling de IND nader onderzoek had moeten (laten) doen. Door dit na te laten handelde de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in strijd met het vereiste van goede voorbereiding. De Nationale ombudsman verwees hierbij nog naar zijn recente rapport 'Zorg over de grenzen' (2015/053). In dit rapport heeft de ombudsman geoordeeld dat het BMA een kritischer houding dient aan te nemen ten opzichte van de informatie van vertrouwensartsen en International SOS en dat de IND zich op zijn beurt kritischer dient op te stellen ten opzichte van BMA-adviezen.

Vereiste van fair play, niet behoorlijk

Vereiste van goede voorbereiding, niet behoorlijk.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

annuleren van de hoorzitting

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

niet reageren op de informatie van het ziekenhuis in Freetown (Sierra Leone)

Oordeel:

Gegrond