2014/163 College van burgemeesters en wethouders Helmond had klacht op tijd moeten afhandelen en hierover moeten informeren

Rapport

Verzoekers klagen er over dat het college van burgemeester en wethouders van Helmond niet tijdig op hun klacht van 28 juli 2013 heeft beslist. Het college heeft op 24 januari 2014 beslist en daarmee is de wettelijke beslistermijn overschreden.

Tijdens het onderzoek van de Nationale ombudsman bleek dat de overschrijding mede het gevolg is van het feit dat eerst is getracht de klacht informeel af te handelen. Toen dit niet mogelijk bleek is het formele traject verder opgepakt.

De Nationale ombudsman overwoog dat een informele afhandeling van klachten veruit de voorkeur heeft, maar dat dit er niet toe mag leiden dat - indien de klacht niet via het informele traject kan worden opgelost - er onduidelijkheid ontstaat over het verdere verloop van de klachtafhandeling.

Door verzoekers niet uit eigen beweging te informeren over het verdere verloop van de klachtbehandeling is niet gehandeld in overeenstemming met het vereiste van transparantie.

De klacht is gegrond.

Instantie: Gemeente Helmond

Klacht:

niet tijdig op verzoekers klacht van 28 juli 2013 beslist. Het college heeft op 24 januari 2014 beslist en daarmee is de wettelijke beslistermijn overschreden.

 

Oordeel:

Gegrond