2014/144 Stuurgroep N48 laat na omwonenden te informeren over uitstel afsluiting wegoversteek

Rapport

De N48 (wegvak Hoogeveen-Ommen) is een zeer gevaarlijke weg in de provincies Overijssel en Drenthe. Sinds begin jaren 90 wordt er daarom gesproken over het veiliger maken van de N48. Verzoeker wendt zich enkele malen tot de Nationale ombudsman, omdat de geplande afsluiting van een oversteek telkens niet wordt nagekomen. Uiteindelijk gooit hij in juni 2014 de handdoek in de ring, omdat er weer een vertraging optreedt.

De Nationale ombudsman stelt een onderzoek in, omdat de Stuurgroep N48, gevormd door vertegenwoordigers van de provincies Drenthe en Overijssel, de bestuursdienst Ommen-Hardenberg en de gemeenten De Wolden en Hoogeveen, er blijkbaar niet in slaagt de gewenste en noodzakelijk geachte afsluiting van de gelijkvloerse kruising Maatschappijwijk/Verlengde Grensweg-provinciale weg N48 te Balkbrug te realiseren overeenkomstig de met de aanwonenden gecommuniceerde data.

Tijdens het onderzoek bleek dat medio 2012 alle betrokken partijen nog uitgingen van afsluiting van de overgang in het najaar. De aanwonenden is echter op 27 november 2012 meegedeeld dat er pas op een later tijdstip een besluit genomen wordt. Op 13 februari 2013 is nader noodzakelijk uitstel gemeld. Uiteindelijk is de overgang in juli 2014, bijna twee jaar later dan oorspronkelijk gepland, afgesloten.

Het college van gedeputeerde staten erkent dat aanvankelijk met de aanwonenden is gecommuniceerd dat de uitvoering in het najaar van 2012 zou plaatsvinden. Dit is echter vanwege diverse tegenslagen niet haalbaar gebleken. Uit de reactie van verzoeker maakt de ombudsman op dat het voor hem in ieder geval niet duidelijk was wat de achtergronden waren voor de opgetreden vertraging. Van overheidsinstanties wordt verwacht dat zij bij het niet (kunnen) nakomen van eerdere toezeggingen extra alert zijn op de behoefte van de burger aan concrete informatie. Door dit niet te doen is niet gehandeld in overeenstemming met het vereiste van goede informatieverstrekking.

Instantie: Provincie Drenthe

Klacht:

onderzoek uit eigen beweging naar het telkens uitstellen van de toegezegde afsluiting van een weg

Oordeel:

Gegrond