2014/103: Politie heeft aangehouden voetbalsupporters te lang geboeid in bus laten zitten

Rapport

Verzoeker had voor een groep medesupporters van voetbalclub ADO een reis naar Brugge (België) georganiseerd om daar een voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht bij te wonen. Voor het vervoer had verzoeker een partybus geregeld. De bus vertrok vanaf het Centraal Station in Den Haag en maakte op weg naar België nog een tussenstop bij het Van der Valk hotel in Nootdorp. Toen daar de resterende groep supporters was ingestapt en de bus op het punt stond om zich naar de snelweg te begeven, werd de partybus door de politie klem gereden. Alle inzittenden van de bus werden door de politie aangehouden. Een deel van deze groep werd met behulp van tie-wraps geboeid en vervolgens overgebracht naar het politiebureau in Delft.

Verzoeker klaagde erover dat de politie hem onevenredig lang met kunststof handboeien (met tie-wrap sluiting) om had laten zitten. Verzoeker klaagde er verder over dat politieambtenaren hem in afwachting van zijn voorgeleiding onevenredig lang in een warme politiebus had laten zitten omdat er maar één hulpofficier van justitie beschikbaar was.

Verzoeker was drie uur lang met zijn handen op zijn rug geboeid met tie-wraps die niet gelockt konden worden waardoor ze tijdens het verzitten strakker gingen zitten. Omdat er geen sprake was van een onvoorziene grootschalige aanhoudingsactie, was de Nationale ombudsman van oordeel datde politie had gehandeld in strijd met het vereiste dat grondrechten, in dit geval het grondrecht op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam, moeten worden gerespecteerd.

De Nationale ombudsman was verder van oordeel dat de organisatie rondom de verwerking van de grote groep aangehouden personen gebrekkig was. Door dit organisatorische gebrek had verzoeker veel langer in een politiebus opgesloten gezeten dan wenselijk was. De politie had daarom gehandeld in strijd met het vereiste van goede organisatie.

De Nationale ombudsman deed de korpschef van de Nationale politie de aanbeveling om te zoeken naar een oplossing voor het probleem dat tie-wraps niet gelockt kunnen worden. Verder nam de Nationale ombudsman met instemming kennis van het feit dat de politiechef naar aanleiding van deze aanhoudingsactie de werkwijze met betrekking tot de verwerking van het grote aantal aangehouden verdachten rondom voetbalevenementen had aangepast.

Verzoeker klaagde er ook over dat de officier van justitie van het arrondissementsparket te Den Haag op basis van één twitterbericht, de politie opdracht had gegeven om verzoeker aan te houden. Deze klacht werd door de Nationale ombudsman niet gegrond geacht.

Instantie: Officier van justitie te Den Haag

Klacht:

op basis van één twitterbericht, ambtenaren van de regionale politie-eenheid Den Haag, opdracht gegeven om verzoeker aan te houden

Instantie: regionale politie-eenheid Den Haag

Klacht:

verzoeker onevenredig lang met kunststof handboeien (met tie-wrap sluiting) om hebben laten zitten

Oordeel:

Gegrond

Instantie: regionale politie-eenheid Den Haag

Klacht:

in afwachting van verzoekers voorgeleiding hem onevenredig lang in een warme politiebus laten zitten omdat er maar één hulpofficier van justitie beschikbaar was

Oordeel:

Gegrond