2014/037: CAK geeft naam rekeninghouder door aan gerechtigde als geld naar een verkeerde rekening is overgemaakt

Rapport

Foutje, bedankt!

Petra Verbeek (een verzonnen naam) heeft ernstige, langdurende gezondheidsklachten. Die klachten zorgen ervoor dat ze veel extra kosten moet maken. Daarom krijgt ze een tegemoetkoming op basis van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) van het CAK. Nadat Petra bericht had ontvangen van het CAK dat ze een tegemoetkoming van €308 zou ontvangen, moest zij aan het CAK het bankrekeningnummer doorgeven waarop ze de tegemoetkoming wilde ontvangen. Daar ging het mis door een foutje van Petra en ontving iemand anders haar tegemoetkoming. Het lukte Petra niet dit via het CAK op te lossen.

De Nationale ombudsman nam contact op met het CAK en wees het CAK op de werkwijze van de Belastingdienst: de Belastingdienst vraagt in het kader van serviceverlening de gegevens bij de bank op en vraagt vervolgens het geld terug van de niet-gerechtigde. Doet diegene dat niet binnen een bepaalde periode, dan geeft de Belastingdienst de gegevens door aan verzoeker. Dat acht de Nationale ombudsman een behoorlijke werkwijze. Hij vroeg het CAK daarom of het ook bereid was deze werkwijze toe te passen.

Het CAK heeft aangegeven dezelfde werkwijze als de Belastingdienst nu ook te gaan toepassen. In Petra's geval zal het CAK aan de niet-gerechtigde vragen het geld terug te storten. Nu maar hopen dat het om een eerlijk persoon gaat. Stort hij of zij het bedrag echter niet terug, dan geeft het CAK de gegevens van die persoon aan Petra. Dan kan Petra zelf proberen het geld terug te krijgen. Het CAK heeft binnen zijn organisatie deze nieuwe werkwijze uitgebreid onder de aandacht gebracht.

De Nationale ombudsman heeft er met instemming kennis van genomen dat het CAK de werkwijze van de Belastingdienst heeft overgenomen. Hij hoopt en verwacht ook van andere overheidsinstanties dat zij in soortgelijke situaties op deze wijze zullen handelen.

Instantie: Centraal Administratie Kantoor

Klacht:

verzoekster bericht om, na storting geld door CAK op foutief, door verzoekster doorgegeven rekeningnummer, zelf contact met de bank op te nemen voor gegevens van niet-gerechtigde

Oordeel:

Gegrond