2013/158: Eigen onderzoek naar de behandeling van bezwaarschriften door het ABP

Rapport

De Nationale ombudsman ontving signalen dat veel beslissingen op bezwaar in militaire invaliditeitskwesties die in mandaat door het ABP worden genomen namens de minister van Defensie, worden vernietigd door de bestuursrechter. Dit was aanleiding om een onderzoek uit eigen beweging te starten over de jaren 2010, 2011 en 2012.

De minister van Defensie heeft cijfers overgelegd. Hieruit leidt de Nationale ombudsman allereerst af dat wel degelijk in de bezwaarfase door de ABP een heroverweging van de beslissing plaatsvindt. Immers, zowel in 2010 als in 2011 is verhoudingsgewijs gezien een substantieel deel van de bezwaarschriften gegrond verklaard. Wat betreft de aantallen door de bestuursrechter gegrond verklaarde beroepszaken is de Nationale ombudsman van oordeel dat uit de door de minister overgelegde cijfers niet de conclusie kan worden getrokken dat er buitensporig veel beslissingen op bezwaar worden vernietigd. De genoemde aantallen roepen geen indringende vragen op. Daarbij is de Nationale ombudsman zich bewust van het feit dat de bestuursrechter in een groot deel van de zaken over 2012 nog geen uitspraak heeft gedaan. Dit zal echter naar verwachting niet af doen aan het reeds geschetste beeld.

De onderzochte gedraging van de minister van Defensie is behoorlijk.

Instantie: Ministerie van Defensie (ABP)

Klacht:

onderzoek uit eigen beweging naar aanleiding van signalen over het hoge aantal vernietigingen van beslissingen op bezwaar in militaire invaliditeitskwesties

Oordeel:

Niet gegrond