2013/147: Afwijzing schadevergoedingsverzoek na inval in woning door politie

Rapport

Verzoekster klaagt erover dat de regionale eenheid Limburg weigert de kosten voor de reparatie van haar voor- en achterdeur te vergoeden, nadat de politie te Venlo op 7 april 2013 in het kader van haar hulpverlenende taak haar woning was binnengetreden.

In dit geval valt zowel de politie als verzoekster niets te verwijten. Op grond van een melding van een derde had de politie het vermoeden dat een burger in nood zou kunnen verkeren en hulp nodig zou kunnen hebben. De politie heeft te goeder trouw de afweging gemaakt om de woning van verzoekster binnen te treden om er zeker van te zijn dat verzoekster geen hulp nodig had. Dit deed de politie in het algemeen belang, althans in het (verondersteld) belang van de hulpbehoevende. Achteraf bleek dat er niets aan de hand was. Van "eigen schuld" bij verzoekster in de zin van artikel 6:101 lid 2 BW was geen sprake.

Hierbij is van belang of de reparatiekosten behoren tot het normale maatschappelijke risico van verzoekster. De Nationale ombudsman heeft in een eerder rapport (2011/143) geoordeeld dat, mede gelet op de uitspraak van de Hoge Raad van 2 oktober 2009 (LJN: BJ1708), deze kosten niet lijken te behoren tot het normale maatschappelijke risico van verzoekster en dat de overheid in dergelijke gevallen een tegemoetkoming aan verzoekster dient te verstrekken. Hoewel de Nationale ombudsman zich bewust is van het feit dat het in het bedoelde arrest ging om een verhuurder en niet om een eigenaar van een woning, is hij van oordeel dat het uitgangspunt zoals geformuleerd in dit arrest kan worden doorgetrokken naar deze specifieke casus. Ook het feit dat in de casus van het rapport 2011/143 degene die de schade leed geen enkel belang had bij de inval, terwijl in het onderhavige geval de inval geschiedde in het (verondersteld) belang van verzoekster, vormt naar het oordeel van de Nationale ombudsman geen reden om de schade voor risico van verzoekster te laten. Immers, verzoekster bleek niet hulpbehoevend en had zelf geen enkel aandeel in het "in actie" brengen van de politie. Door het schadevergoedingsverzoek van verzoekster dan ook in zijn geheel af te wijzen heeft de politie in strijd gehandeld met het redelijkheidsvereiste.

Niet behoorlijk

Redelijkheidsvereiste.

Instantie: Politiechef van regionale eenheid Limburg

Klacht:

geweigerd de kosten voor de reparatie van verzoeksters voor- en achterdeur te vergoeden, nadat de politie te Venlo op 7 april 2013 in het kader van haar hulpverlenende taak verzoeksters woning was binnengetreden

Oordeel:

Gegrond