2013/116: Verzoeker klaagt over gebrekkige informatieverstrekking en handboeien bij woningbetreding

Rapport

In de avond van 13 juli 2012 ontving de politie een 112-melding van een derde, dat verzoeker in zijn woning het gas had opengedraaid en dat de bewoner op de grond zou liggen. De politie ging ter plaatse en raakte met verzoeker in gesprek. Ondanks dit gesprek was de politie niet gerustgesteld over de situatie en wilden de betrokken ambtenaren in de woning van verzoeker kijken. Die stond dit niet toe. Met toestemming van de hulpofficier van justitie is de politie toch naar binnen gegaan. Omdat verzoeker een politieambtenaar de toegang verleende en de deur voor een tweede politieambtenaar dichtgooide, ontstond er een kort handgemeen. Verzoeker is kort in de handboeien gezet, zodat de politie ongestoord in de woning van verzoeker kon kijken.

Verzoeker klaagde erover dat de politie hem niet geïnformeerd heeft over de reden waarom ze bij hem aan de deur kwamen. Ook klaagde verzoeker erover dat hij in de boeien is geslagen.

Beide klachten zijn ongegrond. De politie heeft in deze situatie terecht het zekere voor het onzekere genomen, door de woning te betreden en verzoeker kort te boeien, ondanks dat voor dit laatste geen wettelijke grondslag is.

Vereiste van goede informatieverstrekking.

Vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat grondrechten worden gerespecteerd, in dit geval het grondrecht op onaantastbaarheid van het lichaam.

Instantie: Regionale politiekorps Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

verzoekers woning binnengetreden, zonder hem voorafgaand te informeren over de reden daarvan

Oordeel:

Niet gegrond