2013/088: Man klaagt over onvoldoende gemotiveerde afwijzing schadevergoeding

Rapport

SAMENVATTING

De auto van verzoeker werd in het kader van een strafzaak tegen verzoeker door de politie in beslag genomen en aan Domeinen overgedragen. Domeinen taxeerde de waarde van de auto op € 900. De auto werd vervolgens op een openbare veiling van Domeinen verkocht voor een bedrag van € 1051.

Verzoeker stelde zich op het standpunt dat de auto circa € 2850 waard was, en diende bij Domeinen een verzoek in om schadevergoeding. Domeinen wees dit verzoek af.

Verzoeker klaagde er onder meer over dat Domeinen de afwijzing van zijn verzoek om schadevergoeding onvoldoende had gemotiveerd.

De Nationale ombudsman overwoog dat, juist in het geval van een last tot teruggave van een niet meer beschikbare auto het lastig discussiëren is over de waarde van deze auto. Het is daarom van groot belang dat de burger voldoende duidelijkheid wordt gegeven over de wijze waarop de waarde van de auto is vastgesteld. Domeinen gaf in haar reactie aan verzoeker in algemene zin aan hoe zij tot de aangegeven waarde was gekomen. Domeinen gaf echter onvoldoende aan hoe de basiswaarde was bepaald en waarom er op de basiswaarde een correctie had plaatsgevonden en hoe deze correctiewaarde was vastgesteld. Gelet op het feit dat Domeinen bij het bepalen van de waarde van een voertuig uitgaat van andere criteria dan bij vrije verkoop door een particulier of garage had van Domeinen mogen worden verwacht dat zij verzoeker hierover een duidelijke uitleg had gegeven.

Door dit niet te doen heeft Domeinen jegens verzoeker gehandeld in strijd met het motiveringsbeginsel.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging op dit punt niet behoorlijk was.

Overige klachtonderdelen:

-afwijzing verzoek schadevergoeding

Instantie: Domeinen Roerende Zaken

Klacht:

afwijzend beslist op het verzoek om schadevergoeding

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Domeinen Roerende Zaken

Klacht:

afwijzing van verzoek om schadevergoeding onvoldoende gemotiveerd

Oordeel:

Gegrond