2013/087: Geen inzicht in gemaakte fouten bij digitale toets Gesproken Nederlands van het inburgeringsexamen

Rapport

De gemachtigde van verzoekster heeft aan de Nationale ombudsman voorgelegd dat verzoekster ondanks diverse pogingen niet slaagde voor de Toets Gesproken Nederlands van haar inburgeringsexamen. Omdat de toets geheel gedigitaliseerd wordt afgenomen, bestond het vermoeden dat verzoekster door de computer niet goed werd verstaan. Er werd geen inzicht gegeven in de gemaakte fouten, waardoor verzoekster zich niet goed kon voorbereiden op een volgend examen.

De kwestie is voorgelegd aan de Minister van Sociale Zaken. Vanwege de validiteit en betrouwbaarheid van een toets door de computer handhaaft hij deze wijze van toetsen, maar daarnaast stelt hij met ingang van 1 juli 2013 een aantal maatregelen in. Kandidaten die meer dan drie keer voor de toets zijn gezakt, kunnen een herbeoordeling van de computeropnames door een 'echt mens' aanvragen. Kandidaten kunnen naast de totaalscore ook de scores van de deelvaardigheden van de gesproken toets ontvangen. Eveneens worden tips ter voorbereiding gepubliceerd. Verzoekster heeft de deelscores toegezonden gekregen, zodat zij zich voor een volgend examen beter kan voorbereiden. Zij ontving tips om haar uitspraak en vloeiendheid te oefenen. Ze heeft een verzoek om herbeoordeling van de computeropnames ingediend, de uitslag volgt nog. Met de gemeente heeft een gesprek plaatsgevonden over de mogelijkheden voor ontheffing van de inburgeringsplicht op grond van 'aantoonbare inspanningen'. De Nationale ombudsman kan zich in al de genomen maatregelen vinden.

De Nationale ombudsman oordeelde de klacht gegrond, wegens strijd met het motiveringsvereiste.

Instantie: Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Klacht:

geen inzicht gekregen in de gemaakte fouten van de Toets Gesproken Nederlands, waarvoor verzoekster voor de vierde keer is gezakt, waardoor ze zich niet goed kon voorbereiden op een volgend examen

Oordeel:

Gegrond