2013/071: Gescheiden moeder klaagt dat haar informant niet is betrokken bij het raadsonderzoek van de kinderbescherming

Rapport

Een gescheiden moeder klaagt erover dat bij het raadsonderzoek een door haar aangedragen informant, een kindertherapeute, niet is betrokken. Haar klacht is behandeld door de regiodirecteur van de Raad voor de Kinderbescherming en wegens termijnoverschrijding niet door de klachtencommissie Raad voor de Kinderbescherming. Omdat nog niet door een externe instantie is beslist op de klacht over het standpunt van de regiodirecteur heeft de Nationale ombudsman een onderzoek ingesteld.

Het is een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden dat de overheid actief naar de burger luistert, zodat deze zich gehoord en gezien voelt. Dit geldt ook voor de regiodirecteur bij het behandelen van klachten.

Verzoekster wilde met haar klacht bereiken dat de kindertherapeute alsnog werd benaderd door de raadsonderzoeker. De Nationale ombudsman is van oordeel dan ten onrechte in de beslissing op de klacht van de regiodirecteur niet is beoordeeld of deze hulpverlener terecht buiten het raadsonderzoek is gebleven.

Nu de regiodirecteur in zijn oordeel niet het benaderen van de kindertherapeute heeft meegewogen heeft hij niet actief genoeg naar verzoekster geluisterd. Hiermee heeft hij gehandeld in strijd met het vereiste dat de overheid actief naar de burger luistert.

De Nationale ombudsman heeft met instemming kennisgenomen dat er landelijk aandacht is voor het benaderen van informanten tijdens het raadsonderzoek en de motivering in het raadsrapport indien informanten niet worden benaderd.

De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wordt in overweging gegeven om de Raad voor de Kinderbescherming regio Noord-Nederland ertoe te bewegen om in overleg met de raadsonderzoeker te bezien of de kindertherapeute alsnog benaderd zou moeten worden en verzoekster hiervan op de hoogte te brengen.

Instantie: Raad voor de Kinderbescherming (regio Noord-Nederland, Leeuwarden)

Klacht:

wijze waarop een regiodirecteur is omgegaan met haar klacht dat de raadsonderzoeker bij zijn onderzoek heeft nagelaten een voor verzoekster belangrijke informant te benaderen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Klachtencommissie Raad voor de Kinderbescherming

Klacht:

verzoeksters klacht niet willen behandelen

Oordeel:

Gegrond