2013/059: Taxichauffeur klaagt over partijdigheid van politie in conflict met klanten over ritprijs

Rapport

Verzoeker vervoerde op een nacht als taxichauffeur vijf jongeren in zijn taxi. Eenmaal op de plaats van bestemming ontstond er een discussie tussen verzoeker en de klanten over de te betalen ritprijs. Verzoeker riep daarop de hulp in van de politie, waarna er twee politieambtenaren ter plaatse arriveerden. De politieambtenaren hebben met verzoeker en de jongeren gepraat en de jongeren waren bereid om de ritprijs te betalen, echter niet het tevens door verzoeker gevraagde wachttarief. De politieambtenaren hebben vervolgens aan verzoeker niet de gegevens van de klanten verstrekt en verzoeker heeft uiteindelijk geen wachttarief ontvangen en evenmin geld voor zijn taxirit. Verzoeker vindt dat de politieambtenaren zich partijdig hebben opgesteld en hij klaagt hierover

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de politie niet in strijd met het vereiste van onpartijdigheid heeft gehandeld. De politie heeft geprobeerd het conflict op te lossen. De jongeren wilden op dat moment in elk geval wel de ritprijs betalen. Verzoeker wilde echter meer dan de ritprijs, namelijk ook het wachttarief. De bemiddeling van de politie was daarmee niet geslaagd.

De omstandigheid dat de politie in de bemiddeling niet nadrukkelijker heeft ingezet op betaling van het wachttarief is naar het oordeel van de Nationale ombudsman niet onredelijk, gelet op de ontstane gespannen sfeer en de civielrechtelijke aard van de claim. Uit het onderzoek blijkt dat betaling van een wachttarief weliswaar mogelijk is, maar dat betaling daarvan vooraf moet worden overeengekomen tussen de klant en de taxichauffeur. Recht op wachttarief is daarom minder eenvoudig van aard dan recht op de ritprijs en leent zich bij een geschil minder voor bemiddeling.

Van partijdig optreden van de politieambtenaren is niet gebleken.

Vervolgens heeft de politie geweigerd om de persoonsgegevens van de klanten aan verzoeker te verstrekken. Ook dit acht de Nationale ombudsman niet onbehoorlijk gelet op het wettelijk kader over gegevensverstrekking.

Het vereiste van onpartijdigheid, behoorlijk.

Instantie: Politie Amsterdam

Klacht:

onbehoorlijk gehandeld door een partijdige wijze van bemiddeling en door verzoeker als taxichauffeur niet de gegevens te verstrekken van enkele klanten die niet voor de taxirit en de wachttijd wilden betalen.

Oordeel:

Niet gegrond