2013/049: Man klaagt dat CIBG inadequaat gehandeld heeft met verzoek om vaststelling bevoegdheid fysiotherapie in VS

Rapport

Verzoekers zuster woont al meer dan twintig jaar in de VS. Zij is daar al die tijd werkzaam geweest als fysiotherapeut. Om in een andere staat binnen de VS ook als fysiotherapeut te kunnen werken, moest zij van de autoriteiten aldaar een formulier (laten) invullen. Dit formulier moest onder meer door de bevoegde autoriteiten in het land waar het diploma is behaald worden ingevuld. Verzoekers zuster heeft haar diploma (en bevoegdheid) in Nederland behaald en wendde zich tot verzoeker voor hulp. Verzoeker heeft namens zijn zuster bij het CIBG van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een verzoek ter vaststelling van haar bevoegdheid om werkzaam te zijn als fysiotherapeut ingediend.

Verzoeker klaagt erover dat het CIBG zijn verzoek niet adequaat heeft opgepakt en dat zijn zuster daarom schade heeft geleden.

Omdat het CIBG het verzoek in eerste instantie alleen heeft bekeken door de bril van de Wet op de individuele beroepen in de gezondheidszorg (Wet BIG), heeft het CIBG geen oog gehad voor de specifieke omstandigheden die speelden bij het verzoek. De Wet BIG was namelijk niet van toepassing op verzoekers zuster. De omstandigheden noodzaakten een aanpak buiten de bekende kaders en vroegen om een snelle verwerking. Door dit na te laten heeft het CIBG niet behoorlijk gehandeld.

Bij de afhandeling van het schadeverzoek, dat door het CIBG is afgewezen, heeft de Nationale ombudsman gekeken naar de door hem opgestelde spelregels in de Schadevergoedingswijzer. Door de formele benadering van het CIBG van het verzoek om schadevergoeding, heeft het CIBG zich onvoldoende coulant opgesteld. Ook op dit punt is de onderzochte gedraging niet behoorlijk. Hierbij merkt de Nationale ombudsman wel op, dat de afwijzing van het schadevergoedingsverzoek als zodanig niet onjuist is. Over de daadwerkelijke redenen van het nog niet als fysiotherapeut aan de slag kunnen gaan van verzoekers zuster is geen duidelijkheid gekomen en aanleiding om te veronderstellen dat door het CIBG een fout is gemaakt bij het invullen van het formulier is er niet.

Vereisten van maatwerk en coulante opstelling.

Instantie: Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG)

Klacht:

ingediende verzoek ter vaststelling van bevoegdheid als fysiotherapeut niet adequaat opgepakt

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG)

Klacht:

afhandeling van het schadeverzoek

Oordeel:

Gegrond