2013/042: Vrouw klaagt dat gemeente een adresonderzoek is gestart en haar vader heeft benaderd

Rapport

Verzoekster staat ingeschreven in de gemeente, maar is vaak van huis.

De gemeente heeft een adresonderzoek ingesteld naar aanleiding van een signaal van een deurwaarder dat zij wellicht niet meer woonachtig was op het adres. De gemeente heeft vervolgens een dergelijk onderzoek uitgevoerd.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente een onderzoek is gestart naar de juiste verblijfplaats van verzoekster en daarbij haar vader heeft benaderd.

Op grond van de regelgeving is de gemeente gehouden om een adresonderzoek te doen wanneer een signaal binnenkomt dat iemand misschien niet meer woonachtig is op een adres. De Nationale ombudsman stelt vast dat dit hier ook is gebeurd. Op grond van de regels is ook een onderzoek bij familie mogelijk. Dat de gemeente de vader van verzoekster heeft benaderd was dus conform de regels. De stelling dat verzoeksters privacy ten onrechte is geschaad, deelt de Nationale ombudsman niet.

Het vereiste van goede informatieverstrekking, ongegrond

Ten tweede klaagt verzoekster erover dat de gemeente, nadat zij niet reageerde op één brief vanwege verblijf in het buitenland, haar direct heeft uitgeschreven uit de gemeente.

Gebleken is dat de gemeente, nadat zij een eerste brief heeft gestuurd over het adres aan verzoekster, binnen de reactie termijn van die brief al begonnen is met het onderzoek en het familielid al heeft benaderd. Vervolgens is verzoekster direct uitgeschreven. Deze procedure is niet conform de richtlijnen. Deze gedraging is dan ook niet behoorlijk.

Het vereiste van goede informatieverstrekking, gegrond

Aan de gemeente wordt aanbevolen om te heroverwegen, of de werkwijze die procedureel afwijkt van de richtlijnen, gehandhaafd moet blijven.

Instantie: Gemeente Wageningen

Klacht:

op verzoek van een deurwaarder, een onderzoek gestart naar de juiste verblijfplaats van verzoekster en daarbij haar vader benaderd

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Wageningen

Klacht:

verzoekster direct uitgeschreven uit de gemeente, nadat zij niet reageerde op één brief vanwege verblijf in het buitenland

Oordeel:

Gegrond