2013/034: Man klaagt over partijdigheid politie in zakelijk conflict

Rapport

Verzoeker is zelfstandig garagehouder. Hij had een zakelijk conflict gekregen met de heer S., over een reparatie aan diens auto. Verzoeker wilde de auto pas aan S. teruggeven, als S. oude rekeningen ook zou betalen. Toen verzoeker op 28 juli 2011 weigerde de auto aan S. terug te geven, belde S. de politie, die na het aanhoren van beide partijen verzoeker de opdracht gaf de auto aan S. terug te geven.

Verzoeker klaagde erover dat de politie hem had gedwongen de auto aan S. terug te geven, waardoor hij is belemmerd in zijn verhaalsmogelijkheden.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de politie zich ten gunste van een van de partijen heeft gemengd in een civiel conflict. De betrokken politieambtenaren waren niet bevoegd om verzoeker op te dragen de auto aan S. terug te geven. Volgens de Nationale ombudsman hadden de politieambtenaren zich afzijdig moeten houden en hooguit bemiddelend mogen optreden.

Het vereiste van onpartijdigheid.

Instantie: regionale politie-eenheid Oost-Brabant

Klacht:

verzoeker, zelfstandig garagehouder, gedwongen een auto terug te geven aan de eigenaar met wie hij een zakelijk conflict had, waardoor verzoeker belemmerd is in zijn verhaalsmogelijkheden

Oordeel:

Gegrond