2013/033: Vrouw klaagt over klachtbehandeling door VGZ inzake contributieplicht activiteiten zorginstelling

Rapport

De vader van verzoekster verblijft in een zorginstelling. Op basis van de AWBZ waren de reguliere activiteiten in de zorginstelling gratis toegankelijk voor bewoners. Op 1 februari 2012 kondigde de zorginstelling echter aan dat er een nieuwe indeling van de activiteiten zou komen. Volgens de zorginstelling bleef het regulier aanbod aan activiteiten gewoon bestaan. Daarnaast creëerde de zorggroep nieuwe hobbyclubs waar mensen tegen betaling lid van konden worden. Voorbeelden daarvan waren biljart- en kaartclubs, alsmede cursussen van uiteenlopende aard. Verzoekster zag dat een aantal activiteiten die voorheen gratis waren op basis van de AWBZ nu onder deze 'hobbyclubs' vielen en slechts tegen betaling toegankelijk werden. Verzoekster klaagt erover dat VGZ Zorgkantoor niet bevredigend reageerde op haar melding dat in de zorginstelling waar haar vader verbleef contributie verplicht werd gesteld voor activiteiten die tot dan toe gratis toegankelijk waren op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het zorgkantoor stelde zich op het standpunt dat de betaling van de eigen bijdrage voor de activiteiten diende te worden opgeschort totdat de cliëntenraad akkoord was met het geheel aan activiteiten. Op 21 juni 2012 informeerde de cliëntenraad van de zorginstelling verzoekster dat het had ingestemd met de nieuwe opzet van de activiteiten.

Het valt de Nationale ombudsman op dat het zorgkantoor in de brief van 8 mei 2012 aan verzoekster onderkende dat een aantal activiteiten die voorheen gratis toegankelijk waren nu slechts tegen betaling toegankelijk waren. Verzoekster had van het zorgkantoor mogen verwachten dat het zorgkantoor zelf een standpunt zou innemen over de handelingen van de zorginstelling en waar nodig handhavend zou optreden. Het zorgkantoor deed echter een stap opzij en liet het innemen van een standpunt over de nieuwe ontwikkelingen rond de eigen bijdrage over aan de cliëntenraad van de zorginstelling. De Nationale ombudsman oordeelt dan ook dat het zorgkantoor heeft gehandeld in strijd met het vereiste van betrouwbaarheid.

De Nationale ombudsman beveelt het zorgkantoor aan om alsnog onderzoek in te stellen naar de invoering van de nieuwe activiteitenopzet door de zorginstelling en handhavend op te treden indien het constateert dat deze opzet in strijd is met het beginsel van gratis activiteiten voor bewoners van zorginstellingen op basis van de AWBZ.

Instantie: VGZ Zorgkantoor te Eindhoven

Klacht:

niet bevredigend gereageerd op verzoeksters melding dat in de zorginstelling waar haar vader verbleef contributie verplicht werd gesteld voor activiteiten die tot dan toe gratis toegankelijk waren op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Oordeel:

Gegrond