2012/138: Commandant vraagt Defensie om veteraan te verwijderen uit Koninklijk Tehuis voor Militairen

Rapport

Verzoeker is veteraan en verblijft sinds februari 2007 in het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (hierna: Bronbeek). Verzoeker heeft een (ernstige) vorm van Post Traumatische Stress Stoornis (hierna: PTSS). In Bronbeek woonde vanaf 2007 ook een veteraan die samen met verzoeker in hetzelfde krijgsgevangenkamp heeft gezeten. Deze man overleed in december 2007. Bij zijn begrafenis zou, volgens verzoeker, een aantal zaken niet juist zijn gelopen. Verzoeker heeft hierover contact opgenomen met de toenmalige commandant van Bronbeek. Sindsdien is er een conflict tussen de toenmalige commandant, in de rang van kolonel, en verzoeker. Wat er allemaal is voorgevallen tijdens het lopende conflict is, behoudens hetgeen hieronder is vermeld, niet relevant voor de beoordeling van de klacht. Wel relevant, en de basis voor de klacht, is de brief van 17 november 2009 van de toenmalige commandant aan de minister van Defensie met de voordracht om verzoeker uit Bronbeek te verwijderen. De toenmalige commandant voerde daartoe een aantal redenen aan:

a) Verzoeker zou diverse bedreigingen hebben geuit naar personeelsleden en de Koninklijke Marechaussee (hierna: KMar) zou inmiddels vanwege verzoeker kind aan huis zijn en zij zouden hun zorg hebben uitgesproken dat verzoeker iemand iets ernstigs aan zou doen.

b) De verpleging zou geen vat meer op hem hebben en onbekend zou zijn of verzoeker nog zijn medicatie innam. Verzoeker zou specialistische hulp weigeren en enkele kennissen van verzoeker zouden op zijn hand zijn en contra Bronbeek. Verzoeker zou speciale ouderenzorg moeten hebben.

Om de brief te steunen, heeft de oud-commandant een chronologisch overzicht bij de brief gevoegd met betrekking tot de vermeende problematiek rondom verzoeker. Er worden door hem zeventien gebeurtenissen genoemd.

Verzoeker klaagt er over dat:

De oud-commandant van Bronbeek ten onrechte een poging heeft ondernomen om hem uit Bronbeek te verwijderen.

Tien van de zeventien genoemde gebeurtenissen zouden geen aanleiding geven om verzoeker te verwijderen. Het betreft daarbij zaken die niet zien op problematisch gedrag van verzoeker (verzoeker doet melding van vermissing), waar verzoeker geen partij in is (ontzegging toegang tot Bronbeek van een derde) of waar hij gebruik maakt van zijn recht op bezwaar (vecht tekst van de regeling aan). Tevens heeft de Nationale ombudsman geen bewijzen gezien van de door de oud-commandant aangegeven verscheidene opgemaakte processen-verbaal noch van een veelvuldig bezoek van de KMar verband houdend met gedrag van verzoeker. Blijkbaar was de oud-commandant niet in staat om op een de-escalerende wijze met het gedrag van verzoeker om te gaan. Dit had wel van hem mogen worden verwacht. Ten onrechte heeft hij een poging ondernomen om verzoeker uit Bronbeek te verwijderen.

Strijd met het vereiste van professionaliteit.

Instantie: Ministerie van Defensie

Klacht:

door oud-commandant van Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek ten onrechte een poging ondernomen om verzoeker, verteraan met ernstige vorm van PTSS, uit Bronbeek te verwijderen

Oordeel:

Gegrond