2012/133: Bewoner klaagt dat gemeente zich niet aan eigen bomenplan heeft gehouden

Rapport

Verzoeker woont in een nieuwbouwwijk. Een klein jaar nadat hij daar is gaan wonen plant de gemeente Woerden bomen in de straat waar hij woont. Verzoeker vraagt de gemeente die bomen door andere te vervangen. De gemeente weigert dat.

De gemeente heeft een bomenplan. Daarin staat onder meer dat een goede groeiplaatsomstandigheid voor bomen belangrijk is. Er worden in dat verband minimale criteria genoemd voor de afstand van bomen tot gevels en kolken en voor de doorwortelbare ruimte.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente bij het planten van de bomen in zijn straat, met name de boom voor zijn woning, die criteria bomenplan niet heeft nageleefd. Zijn vrees is dat daardoor en door de specifieke eigenschappen van deze boomsoort (die oppervlakkig wortelt) de kans op overlast toeneemt.

Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeente zich bij het planten van de boom voor verzoekers woning niet heeft gehouden aan de criteria uit het plan wat betreft de afstand tot gevel en kolk. Evenmin heeft zij op afdoende wijze gemotiveerd waarom zij van die criteria is afgeweken en of daardoor de kans op overlast is toegenomen.

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden of aan het criterium van de doorwortelbare ruimte is voldaan. De gemeente stelt van wel, maar de juistheid van dat standpunt is voor een leek moeilijk te beoordelen. Er mag van worden uitgegaan dat een gemeente in dit soort zaken handelt met kennis van zaken of die kennis, als zij die zelf niet in huis heeft, inhuurt. Van de gemeente mag verwacht worden dat zij haar handelwijze op overtuigende wijze aan de burger duidelijk kan maken, nu deze die kennis niet heeft. Dat is nu niet gebeurd.

De gemeente moet motiveren waarom ze van een aantal criteria uit het bomenplan afgeweken. Daarnaast moet zij verzoeker duidelijk maken of zij in redelijkheid kon besluiten dit soort bomen te planten op de plekken waar ze nu staan, gelet op de criteria uit het plan en verzoekers vrees voor overlast. Een verklaring van een deskundige kan daarover uitsluitsel geven.

De klacht is gegrond wegens schending van het vereiste van goede motivering.

De gemeente wordt in overweging gegeven om het planten van de bomen in verzoekers woonstraat nader te motiveren gelet op de criteria uit het bomenplan en verzoekers vrees voor overlast. Zo mogelijk ondersteunt ze haar motivering door een rapport of verklaring van een deskundige.

Instantie: Gemeente Woerden

Klacht:

zich bij de inrichting van de openbare ruimte in nieuwbouwwijk Waterrijk in Woerden niet gehouden aan het bomenplan Woerden 2002-2012

Oordeel:

Gegrond