2012/115: Werknemer klaagt dat UWV geen informatie verstrekt over sanctie werkgever

Rapport

Verzoekster verzocht het UWV (onder meer door middel van een WOB-verzoek) om informatie met betrekking tot een sanctie die aan haar werkgever zou zijn opgelegd. Zij veronderstelde dat aan haar werkgever een loonsanctie was opgelegd, dat wil zeggen de verplichting tot loondoorbetaling in verband met onvoldoende re-integratie inspanningen. Het UWV weigerde aan haar de informatie te verstrekken, omdat zij geen belanghebbende was bij een eventueel aan haar werkgever opgelegde sanctie. Verzoeksters klacht werd ongegrond verklaard.

Verzoekster klaagt erover dat het UWV heeft geweigerd aan haar de gevraagde informatie te verstrekken. Ook klaagt zij erover dat het UWV in het kader van de behandeling van haar klacht rechtstreeks contact met haar heeft opgenomen, terwijl zij haar klacht middels een gemachtigde had ingediend.

Hoewel het UWV het verzoek om informatie terecht niet heeft ingewilligd, heeft het UWV daarbij in strijd gehandeld met het vereiste van een goede informatieverstrekking. Het UWV heeft verzoekster namelijk niet de juiste informatie verstrekt. Ook het negeren van het WOB-verzoek was niet juist, ook al kon het UWV ook op dat verzoek weigeren in te gaan. Het rechtstreeks contact opnemen met verzoekster, met voorbijgaan aan de door haar ingeschakelde professionele rechtsbijstand, was niet in strijd met het vereiste van fair play.

Goede informatieverstrekking gegrond. Fair play gegrond.

In rapport verwijzing naar Visie Nationale ombudsman op een open overheid, zoals door hem op 30 januari 2012 naar buiten gebracht.

Instantie: Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen uit Amsterdam

Klacht:

UWV heeft geweigerd verzoekster te informeren over het opleggen van een loonsanctie aan haar voormalige werkgever.Ook afhandeling klacht is niet naar wens.

Oordeel:

Gegrond