2012/059: Toeslagen worden nog herzien na definitieve toekenning ivm verlate verwerking inkomstenbelasting

Rapport

Medio 2011 ontving de Nationale ombudsman klachten dat na de definitieve toekenning (berekening) kinderopvang-/huur-/zorgtoeslag een herziening van die toekenning volgde. Hier speelde dat de definitieve toekenning van de toeslagen plaatsvond voordat de definitieve aanslagregeling inkomstenbelasting (ib/pvv) was afgerond en een correctie op de aangifte volgde.

Betrokkenen gaven aan dat zij na kennisname van de definitieve toekenning van de toeslagen geen rekening meer hielden met de mogelijkheid van een herziening. Zij voelden zich door de herziening overvallen en kwamen in voorkomende gevallen in financiële problemen omdat zij met een herziening geen rekening meer hielden na de definitieve toekenning van de toeslagen.

Dat de beschreven situatie zich kan voordoen volgt uit een bewuste keuze van de wetgever die begrijpelijk is. De Nationale ombudsman is van oordeel dat gegeven die werkwijze van groot belang is dat aangiften ib/pvv tijdig worden afgewikkeld. Dat is wat de burger mag verwachten van de Belastingdienst . Uit het onderzoek volgt dat de Belastingdienst de verbetering in de termijnen van afhandeling van de aangiften ib/pvv heeft aangevangen. Voorts is een verbetering in informatievoorziening bij de definitieve toekenningsbeschikking gerealiseerd.

De Nationale ombudsman zal gezien het belang daarvan de tijdigheid van de afhandeling van aangiften ib/pvv kritisch blijven volgen. Met name wanneer ook sprake is van een combinatie met toeslagen.

Instantie: Belastingdienst/Toeslagen

Klacht:

dit onderzoek richt zich op de (wenselijkheid van) de werkwijze van de Belastingdienst/Toeslagen inhoudende dat in voorkomende gevallen de definitieve toekenning van de toeslagen plaatsvindt voordat de definitieve aanslagregeling ib/pvv is afgerond. Gegeven die werkwijze richt het onderzoek zich op de vraag wat de burger van de overheid, in dit geval de Belastingdienst, in redelijkheid mag verwachten.

Oordeel:

Geen oordeel