2012/045: Man klaagt dat BJZ hem en zijn familie veroordeeld op basis van geloof

Rapport

Een meisje dat tijdelijk met haar moeder bij haar oom (verzoeker) verblijft wordt uit huis geplaatst.

In het verzoekschrift naar de rechter in verband met de spoedmachtiging uithuisplaatsing schreef Bureau Jeugdzorg dat ten tijde van het verblijf bij haar familie, het meisje, naar het schijnt, in een heel andere cultuur verblijft en dat haar oom imam is. Verzoeker vindt het schrijnend voor de Nederlandse samenleving dat hij en zijn familie op basis van hun geloof door een overheidsinstantie beoordeeld en veroordeeld zijn, terwijl deze overheidsinstantie nooit contact met hem had gehad.

Uit het onderzoek van de Nationale ombudsman is vast komen te staan dat BJZ voorafgaand aan zijn beslissing om de rechter te vragen het meisje uit huis te plaatsen, geen contact heeft gezocht met de personen bij wie zij en haar moeder op dat moment verbleven. Een gedegen onderzoek naar de situatie waarin het meisje daadwerkelijk verkeerde heeft BJZ niet verricht. Volgens BJZ vormde deze situatie echter niet de reden om het meisje bij verzoeker weg te halen. Het was BJZ uitsluitend erom te doen dat zij zo snel mogelijk naar een haar vertrouwde omgeving zou worden gebracht. BJZ was daarom van mening dat het beter voor haar was om terug te gaan naar haar tante bij wie zij eerder had gewoond. De Nationale ombudsman is van oordeel dat als dit de daadwerkelijke reden was voor de uithuisplaatsing van het meisje, BJZ dit ook zo in haar verzoekschrift had moeten vermelden. Door dit niet voldoende te benadrukken in zijn verzoekschrift aan de rechter heeft BJZ gehandeld in strijd met het vereiste van professionaliteit.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Gelderland

Klacht:

wijze waarop met verzoeker en familie is omgegaan zodra zijn zus met dochtertje toevlucht bij hem thuis had gezocht en besloten zijn nichtje daar weg te halen, zonder zich eerst een goed beeld te vormen van de situatie bij hem thuis

Oordeel:

Gegrond