2012/034: Man klaagt dat UWV geen deskundigenoordeel geeft over mate van arbeidsongeschiktheid

Rapport

Tussen verzoeker en zijn werkgever was een arbeidsconflict ontstaan, waarna verzoeker zich ziek meldde. Enkele dagen later bezocht hij zijn bedrijfsarts, die aangaf dat er sprake was van stressklachten ten gevolge van het arbeidsconflict. Hij adviseerde eerst het conflict op te lossen. Hierover was wel contact tussen verzoeker en zijn werkgever, maar tot een gesprek kwam het niet. Verzoeker kreeg vanaf zijn ziekmelding geen salaris meer uitbetaald. Om via de rechtbank loondoorbetaling te kunnen afdwingen, vroeg hij bij het UWV een deskundigenoordeel aan over zijn ongeschiktheid tot werken. Het deskundigenoordeel luidde dat er gestart zou moeten worden met het zo spoedig mogelijk herstellen van de verstoorde werkverhouding. Een uitspraak doen over het wel of niet geschikt zijn voor de eigen arbeid werd in dit stadium niet relevant geacht.

Verzoeker diende een klacht in bij het UWV over het feit dat in het deskundigenoordeel geen antwoord werd gegeven op de vraag of hij arbeidsongeschikt was voor zijn eigen werk. De klacht werd ongegrond verklaard. Daarop wendde verzoeker zich tot de Nationale ombudsman.

Verzoeker klaagde erover dat het UWV in het kader van het deskundigenoordeel geen uitspraak deed over het al dan niet geschikt zijn voor de eigen arbeid.

De Nationale ombudsman overwoog dat verzoeker de mogelijkheid ontnomen was om loondoorbetaling te vorderen bij de rechter, aangezien daarvoor een deskundigenoordeel noodzakelijk is. Ook in het geval van een arbeidsconflict moet een onafhankelijk oordeel over het al dan niet arbeidsongeschikt zijn door ziekte van de werknemer gegeven worden, zodat onenigheid daarover de oplossing van het conflict niet in de weg kan staan.

Het vereiste van fair play houdt in dat de overheid de burger de mogelijkheid geeft om zijn procedurele kansen te benutten en daarbij zorgt voor een eerlijke gang van zaken. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedraging niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman geeft het UWV in overweging om te waarborgen dat wanneer er een deskundigenoordeel wordt aangevraagd over ongeschiktheid tot werken in geval van een arbeidsconflict, dit oordeel ook wordt gegeven.

Instantie: UWV Utrecht

Klacht:

in het kader van een aangevraagd deskundigenoordeel geen uitspraak gedaan over het al dan niet geschikt zijn voor de eigen arbeid

Oordeel:

Gegrond