2012/015: Klacht over IGZ betreffende behandeling melding over medische behandeling

Rapport

Verzoeker is in 1992 in ziekenhuis X geopereerd aan een netvliesloslating in zijn rechteroog. Tijdens die operatie is een zogenoemde Miragel plombe (versteviging/kussentje) aangebracht ter afdichting van de netvliesscheur in zijn oog. Vanaf eind 2002, begin 2003 kreeg verzoeker (opnieuw) klachten aan zijn rechteroog. Uiteindelijk is verzoeker in 2006 twee keer aan zijn rechteroog geopereerd in ziekenhuis X. Dit was noodzakelijk omdat de plombe in zijn oog opzwol en hij daardoor klachten kreeg. Volgens verzoeker was, toen de plombe bij hem werd aangebracht, al bekend dat deze plombe voor problemen kon zorgen .

Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn melding betreffende de medische behandeling van hem en andere patiënten door het ziekenhuis heeft behandeld en vervolgens heeft afgedaan zonder afgerond onderzoek en zonder de afdoening voldoende te motiveren. Ook klaagt hij erover dat de IGZ de behandeling van zijn latere melding over de informatieverstrekking aan patiënten inzake de problemen met de Miragel plombe heeft beëindigd, zonder dat de IGZ een adequaat antwoord had ontvangen van de NOG.

De IGZ heeft zich onbetrouwbaar getoond door een toegezegd onderzoek weliswaar te starten, maar vervolgens af te blazen en de IGZ heeft niet redelijk gehandeld door geen onderzoek in te stellen naar de informatieverstrekking in het verleden over de risico's van dergelijke plombes. De IGZ blijkt zich er onvoldoende van bewust dat, als in het kader van onderzoek een relatie aangegaan wordt met een patiënt, die relatie zelfstandige betekenis heeft en verplichtingen meebrengt op basis van de behoorlijkheid en de IGZ zich niet eenzijdig kan beperken tot vragen over de kwaliteit van de zorg die zij relevant acht.

De IGZ heeft gehandeld in strijd met het vereiste van betrouwbaarheid en het vereiste van redelijkheid.

De minister van VWS wordt in overweging gegeven om te bevorderen dat de IGZ

- aan verzoeker uitsluitsel geeft over de resultaten van het onderzoek bij het ziekenhuis en bij de fabrikant van Miragel;

- nadat verzoeker de uitkomst van de civiele procedure heeft aangeleverd, zich beraadt of verder onderzoek in de rede ligt en verzoeker daarover bericht;

- alsnog onderzoek doet naar de informatieverstrekking aan patiënten vóór juli 2009.

Instantie: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Klacht:

wijze waarop verzoekers melding is behandeld en vervolgens is afgedaan

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Klacht:

beëindigen van het onderzoek naar de informatieverstrekking aan patiënten over de Miragel plombe

Oordeel:

Gegrond