2011/267: Vader klaagt dat LBIO tóch inning kinderalimentatie overneemt na betalen groot deel betalingsachterstand

Rapport

Verzoeker moet kinderalimentatie betalen. Op een gegeven moment is er volgens het LBIO een achterstand ontstaan. Het LBIO geeft hem de gelegenheid om dit in orde te maken en bewijsstukken te sturen. Verzoeker kan niet op tijd de bewijsstukken sturen omdat hij voor zijn werk voor Defensie in het buitenland is en contact met de buitenwereld vrijwel onmogelijk is. Wel heeft hij een groot deel van de achterstand voldaan. Het LBIO neemt dan toch de inning van de kinderalimentatie over.

Verzoeker vindt dat niet terecht, ook al omdat volgens hem het LBIO de achterstand van het verschuldigde bedrag verkeerd heeft berekend.

Op zichzelf genomen is de inning terecht overgenomen. Wel heeft het LBIO fouten gemaakt bij de berekening van het verschuldigde bedrag en daarover onjuiste informatie verstrekt. Als het LBIO, zowel verzoekers situatie als zijn bereidheid te betalen in aanmerking genomen, zich wat soepeler en hulpvaardiger had opgesteld, dan had de zaak wellicht kunnen worden opgelost zonder overname van de inning en had het ook de vergissingen die later zijn gemaakt wellicht kunnen voorkomen. Het is altijd beter eventuele misstanden die gebaseerd zij op misverstanden zo mogelijk uit de wereld te helpen in plaats van direct over te gaan tot verdergaande acties.

De klacht over het LBIO is gegrond wegens strijd met het vereiste van correcte bejegening

De Nationale ombudsman geeft het LBIO in overweging om verzoeker de door hem betaalde administratiekosten terug te betalen.

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam

Klacht:

inning verschuldigde kinderalimentatie overgenomen

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam

Klacht:

achterstand verkeerd berekend

Oordeel:

Gegrond