2011/120: Man ontvangt naheffing belasting na fouten in faillissementsuitkering door UWV

Rapport

Verzoeker ontving in de periode van 1 september tot 15 oktober 2009 een faillissementsuitkering van het UWV.

Nadat verzoeker aangifte bij de Belastingdienst had gedaan over 2009, kreeg hij een naheffingsaanslag. Hij moest ook heffingsrente betalen over het te betalen bedrag. Volgens verzoeker kwam dit doordat het UWV de arbeidskorting verkeerd had toegepast, niet het juiste bedrag aan loonbelasting had afgedragen en de inkomensafhankelijke bijdrage ingevolge de Zorgverzekeringswet verkeerd had berekend. Doordat verzoeker de uitkeringspecificaties op een later moment ontving, kon hij pas op het moment van aangifte reageren op de inhoudingen.

Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. In de maand- en weektabellen kan een inhoudingsplichtige zien welke bedragen hij aan loonheffing moet inhouden op het loon van de werknemers. De tabellen vermelden ook welk bedrag aan arbeidskorting en eventuele loonheffingskorting in de bijbehorende loonheffing zijn verrekend.

Tijdens het onderzoek van de Nationale ombudsman deelde het UWV in eerste instantie mee dat het conform de regels, wetgeving en beleid de uitkering had berekend en uitbetaald.

Uiteindelijk gaf het UWV aan dat voor de maand oktober 2009 het ten onrechte niet de weektabel maar de maandtabel had toegepast. Het was niet bekend waarom de weektabel niet was toegepast. Dit beïnvloedde de hoogte van de verrekende arbeidskorting en eventuele loonheffingskorting.

Met betrekking tot de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw had het UWV in eerste meegedeeld niet over de juiste gegevens te beschikken. Vervolgens deelde het UWV mee dat het uitkeringssysteem geen mogelijkheid bood om rekening te houden met eerder betaalde bijdrages. Tot slot gaf het UWV aan geen rekening te hebben gehouden met eerdere bijdragen omdat dit niet door de wet zou zijn voorgeschreven.

Oordeel: klacht ten aanzien van de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke bijdrage gegrond wegens schending van het motiveringsvereiste.

Klacht ten aanzien van de ingehouden loonheffing gegrond wegens schending van het vereiste van administratieve nauwkeurigheid.

Aanbeveling: vergoeden heffingsrente

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

arbeidskorting toegepast

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Oordeel:

Gegrond

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

ingehouden loonheffing

Oordeel:

Gegrond