2011/097: Man klaagt dat hij zijn nederlandse rijbewijs niet kan omruilen voor een spaans rijbewijs

Rapport

Verzoeker klaagt erover dat hij zijn Nederlandse rijbewijs in Spanje niet kan omwisselen voor een Spaans rijbewijs. In dit verband klaagt verzoeker erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) hem geen oplossing biedt.

Verzoeker woont in Spanje. Hij had zijn rijbewijs in 1954 in Aruba behaald. Dat land behoorde toen nog bij de Nederlandse Antillen. Op zijn Nederlandse rijbewijs staat een code vermeld die aanduidt dat zijn Nederlandse rijbewijs ooit is verkregen tegen inname van een rijbewijs uit een land dat niet aangesloten is bij de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER). De Spaanse autoriteiten hadden hem geïnformeerd dat zijn Nederlandse rijbewijs niet omgewisseld kon worden voor een Spaans rijbewijs omdat zijn oorspronkelijke rijbewijs geen Nederlands rijbewijs zou zijn.

Verzoeker informeerde de RDW over zijn situatie. Volgens hem weigerden de Spaanse autoriteiten zijn rijbewijs om te wisselen als gevolg van de code op zijn rijbewijs. Hij stelde de RDW een aantal oplossingen voor: de mogelijkheid om zijn Nederlandse rijbewijs weer in Spanje te kunnen verlengen, verwijdering van de code van zijn Nederlandse rijbewijs, of het afgeven van een verklaring dat zijn rijbewijs in alle opzichten als Nederlands rijbewijs aangemerkt kon worden. Volgens verzoeker hadden de Spaanse autoriteiten hem namelijk geïnformeerd dat zijn rijbewijs omgewisseld kon worden als de RDW een dergelijke verklaring af zou geven.

De RDW liet verzoeker weten wegens Europese en Nederlandse regelgeving niet aan zijn voorgestelde oplossingen te kunnen voldoen. De RDW gaf aan verzoeker ook niet de verklaring te kunnen verstrekken waarom hij had gevraagd. De reden hiervan was dat zijn rijbewijs destijds afgegeven was op grond van de eigen regels en voorwaarden van dat land, net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Deze landen stelden hun eigen regels op voor wat betreft de eisen voor het verkrijgen van een rijbewijs. De RDW verwees verzoeker naar de Spaanse autoriteiten indien hij het niet eens was met de regels met betrekking tot de omwisseling van zijn rijbewijs in Spanje.

Het vereiste van correcte bejegening houdt onder meer in dat overheidsinstanties zich in hun bejegening van burgers hulpvaardig opstellen. De Nationale ombudsman oordeelde dat de RDW bij het uitoefenen van haar taken rekening moet houden met Europese en Nederlandse regelgeving. Van de RDW kan in dat kader niet worden verwacht dat hij een verklaring afgeeft waarbij voorbij wordt gegaan aan de feitelijke situatie, teneinde verzoeker te helpen met zijn probleem. De Nationale ombudsman was van oordeel dat de RDW niet anders kan dan verzoeker te verwijzen naar de Spaanse autoriteiten voor een oplossing.

De onderzochte gedraging is behoorlijk.

Instantie: Dienst Wegverkeer

Klacht:

geen oplossing geboden om Nederlands rijbewijs in Spanje om te wisselen voor Spaans rijbewijs

Oordeel:

Niet gegrond