2011/088: Moeder zegt dat BJZ zoon ontvoerd heeft van grootouders na uitspraak OTS en UHP

Rapport

Problemen tussen de ouders. OTS en UHP zoontje. Moeder heeft haar zoontje in België bij de grootouders gebracht. BJZ haalt hem daar haalt hem op nadat rechter de OTS en UHP heeft uitgesproken. Zij schakelt vanwege de urgentie geen politie in, want grootouders zijn op de hoogte en gaan akkoord.

Verzoekers menen dat er sprake is van ontvoering, omdat aan de Belgische rechter geen toestemming is gevraagd.

Ontvoering is verboden. Uithuisplaatsing mag na rechterlijke toestemming en er verder aan de regels is voldaan. Zo niet, dan respecteert de overheid de mensenrechten niet. In dit geval is er rechterlijke toestemming, dus is er van ontvoering geen sprake. In Nederland en België is afgesproken dat een melding van een bericht Opsporing Aanhouding Terugbrenging (OAT) bij de politie de weg is om tot de uitvoering van een beschikking tot uithuisplaatsing te komen als men verwacht op weerstand te stuiten. Een OAT, een opdracht aan de politie, kan aan de Belgische politie alleen worden gegeven via een rechtshulpverzoek. Dat kost tijd. Omdat vzster al op weg is naar België moet snel een beslissing worden genomen welke actie het beste is om escalatie te voorkomen. De keuze van BJZ is begrijpelijk: er moest rekening mee worden gehouden dat verzoekster haar zoontje wel eens naar een voor BJZ onbekend adres zou kunnen brengen. Verder was de komst van BJZ en de reden daarvoor bij de grootouders bekend. Alles afwegend: de actie van BJZ was wellicht strikt genomen niet volgens de afspraken, maar gelet op alle omstandigheden, spoed en een overigens vrijwillige medewerking van de grootouders, wel te rechtvaardigen: het belang van het kind overstijgt in dit geval het voorbijgaan aan de manier waarop in geval van te verwachten weerstand te werk wordt gegaan.

Geen ontvoering, en daarmee schending van een fundamenteel grondrecht. De gedraging is

Vereiste van bijzondere zorg -gezondheid jongetje - niet geschonden. Vereiste van informatieverstrekking niet geschonden - voldoende inzage en inzicht gegeven in gang van zaken.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Klacht:

verzoekers zoon ontvoerd uit België door voor uithuisplaatsing geen toestemming te vragen aan Belgische rechter

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Klacht:

onvoldoende oog gehad voor kwetsbare gezondheid van zoon

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Klacht:

verzoekers genegeerd in hun ouderrol door onvoldoende met hen te communiceren

Oordeel:

Niet gegrond