2011/054: Ondernemer klaagt over onzorgvuldig handelen KvK bij inning eigen bijdrage

Rapport

Verzoeker had een onderneming en was zodoende ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland (KvK). Verzoeker was wettelijk verplicht om aan de KvK een jaarlijkse bijdrage te betalen. De jaarlijkse bijdrage bedroeg voor het jaar 2009 €43,13. Verzoeker stelt zich op het standpunt dat hij in december 2008 de KvK toestemming heeft gegeven om de jaarlijkse eigen bijdrage automatisch van zijn rekening af te schrijven. De KvK zegt deze machtiging nooit te hebben ontvangen. Omdat verzoeker in de veronderstelling was dat hij een automatische incasso had afgegeven heeft hij de factuur, die hij ontving in januari 2009 niet betaald. Vervolgens heeft de KvK hem een herinnering en een aanmaning verstuurd. Op de aanmaning heeft verzoeker gereageerd en met de KvK is afgesproken dat verzoeker alsnog het bedrag zou overmaken en de aanmaningskosten niet zou hoeven betalen. Dit heeft verzoeker echter nagelaten. Daarom heeft de KvK aan hem een dwangbevel betekend. Verzoeker heeft naar aanleiding daarvan contact gehad met de deurwaarder. Deze heeft verzoeker meegedeeld dat hij voor 17 augustus 2009 het verschuldigde bedrag inclusief kosten moest overmaken en in geval verzoeker dat niet zou doen, er incassomaatregelen door de deurwaarder zouden worden genomen. Verzoeker heeft slechts een gedeelte van de totale vordering voldaan, zodat derdenbeslag bij zijn bank is gelegd.

Verzoeker vindt dat de KvK onzorgvuldig heeft gehandeld bij de incasso van zijn verplichte jaarlijkse bijdrage over het jaar 2009 door onder meer een deurwaarder in te zetten en loonbeslag te laten leggen met alle kosten, die dat met zich brengt.

Niet kan worden vastgesteld of de KvK de automatische incasso heeft ontvangen. Wel staat vast dat verzoeker heeft nagelaten om de telefonische afspraak die hij met de KvK had om te betalen, waarbij de aanmaningskosten niet betaald zouden hoeven worden, niet is nagekomen. Ook heeft verzoeker niet het volledige bedrag betaald voor de door de deurwaarder gestelde deadline. Hierdoor kon hij weten dat dit gevolgen zou kunnen hebben. De klacht is zodoende niet gegrond.

Redelijkheidsvereiste

Instantie: Kamer van Koophandel Centraal Gelderland te Arnhem

Klacht:

onzorgvuldig gehandeld bij incasso verplichte jaarlijkse bijdrage door deurwaarder in te zetten en beslag te laten leggen.

Oordeel:

Niet gegrond