2011/013: UWV informeert onvoldoende over procedure deskundigenoordeel

Rapport

Verzoeker werd door het UWV uitgenodigd om op gesprek te komen, omdat zijn werkgever bij het UWV een deskundigenoordeel had aangevraagd. Hij wilde eerst meer informatie ontvangen van het UWV alvorens hij wilde meewerken.

Verzoeker klaagde erover dat het UWV onzorgvuldig had gehandeld naar aanleiding van het deskundigenoordeel van zijn werkgever.

Hij had naar aanleiding van de uitnodiging voor het gesprek bij het UWV een fax naar het UWV gestuurd dat hij eerst meer informatie wilde voordat hij zou meewerken. Hij had daarvoor al telefonisch contact gehad met de betrokken arbeidsdeskundige en die ging ervan uit dat verzoeker op het spreekuur zou verschijnen. Dit spreekuur stond gepland op een maandagochtend. Verzoeker stuurde op de zaterdagavond daarvoor een fax naar het UWV met het verzoek om meer informatie. Hij gebruikte hiervoor een faxnummer dat het UWV zelf had verstrekt. Het faxnummer bleek echter niet meer bij de betrokken arbeidsdeskundige in gebruik te zijn, waardoor het faxbericht de arbeidsdeskundige niet tijdig bereikte. Zij liet hierop de werkgever weten dat verzoeker zonder bericht niet was verschenen en dus niet meewerkte met het deskundigenoordeel. Later stuurde zij een gecorrigeerd bericht omdat zij het faxbericht alsnog ontving. UWV zag het faxbericht wel als annulering.

De klacht van verzoeker werd getoetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De Nationale ombudsman vond dat het UWV verzoeker te weinig informatie over het hoe en waarom van het deskundigenoordeel had verstrekt voorafgaand aan het gesprek. Dit terwijl het UWV al eerder de aanbeveling was gedaan om voldoende informatie te verstrekken. Aan de andere kant vond de Nationale ombudsman ook dat verzoeker er niet van uit mocht gaan dat zijn fax van zaterdagavond op tijd (maandagochtend) de arbeidsdeskundige zou bereiken. Verzoeker had zelf maandagochtend nog moeten bellen met het UWV om na te gaan of de afspraak daadwerkelijk niet zou doorgaan.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling aan het UWV om te waarborgen dat de wederpartij van de aanvrager een afschrift krijgt van de aanvraag deskundigenoordeel alsmede algemene informatie over de procedure.

Instantie: UWV Amsterdam

Klacht:

Onzorgvuldig gehandeld naar aanleiding van de aanvraag deskundigenoordeel van verzoekers werkgever.

Oordeel:

Gegrond