2010/335: Gemeente onderneemt onvoldoende actie tegen permanente bewoning bungalowpark

Rapport

Dossiernummer: 2009.09675

Samenvatting

Verzoeker heeft bij het omzetten van zijn caravanpark naar een bungalowpark van de gemeente de voorwaarde gesteld gekregen dat er geen permanente bewoning was toegestaan in de bungalows. Verzoeker heeft zijn bungalows onder deze voorwaarde verkocht. Nadat de bungalows permanent bewoond werden, heeft verzoeker zich sinds 1999 gericht tot de gemeente met het verzoek om toepassing bestuursdwang.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Nunspeet vanaf 1999 onvoldoende actie heeft ondernomen om illegale bewoning op zijn bungalowpark tegen te gaan.

De gemeente heeft geen actief handhavingsbeleid gevoerd. Eerst in 2004 is de gemeente tot handhaving overgegaan, maar deze aanschrijvingen hebben uiteindelijk niet geleid tot beëindiging van het illegale gebruik. Ook in 2009 is de gemeente in actie gekomen naar aanleiding van een nieuw verzoek van verzoeker. Ondanks deze acties, is de Nationale ombudsman van oordeel dat de gemeente gedurende een periode van tien jaar onvoldoende actie heeft ondernomen. Ook heeft de gemeente jegens verzoeker onvoldoende transparant, onvoldoende betrokken en onvoldoende onpartijdig gehandeld.

Het vereiste van rechtszekerheid. De klacht is gegrond.

ZOEKWOORDEN

gewekte verwachting

handhaving

gebruik van bevoegdheid

bestuursdwang

Instantie: Gemeente Nunspeet

Klacht:

Onvoldoende actie ondernomen om illegale bewoning van verzoekers bungalowpark tegen te gaan.

Oordeel:

Gegrond