2010/311: Hoofd Recherche wordt uit functie ontheven zonder functioneringsgesprek vooraf

Rapport

Verzoeker werkte tot 31 januari 2008 als hoofd van de Divisie Recherche bij het regionale politiekorps Zeeland. Verzoeker was vanuit een ander korps gedetacheerd. Op 31 januari 2008 deelde de toenmalige korpschef verzoeker mee dat hij zijn functie als hoofd van de Recherche niet meer kon uitoefenen, omdat de hoofdofficier van justitie te Middelburg het vertrouwen in verzoeker had opgezegd. Verzoeker was hier erg over verbaasd, nu er volgens hem nog nooit door de hoofdofficier, zijn plaatsvervanger, of de korpsleiding met hem was gesproken over het feit dat hij niet goed functioneerde in relatie tot het Openbaar Ministerie. Verzoeker diende hierover dan ook een klacht in..

De onderliggende kwestie betreft een arbeidsconflict, waarbij verzoeker zich door de hoofdofficier niet behoorlijk voelt behandeld. De Nationale ombudsman treedt nadrukkelijk niet in de vraag of de redenen waarom de hoofdofficier het vertrouwen in verzoeker heeft opgezegd redengevend waren.

Uit het door de Nationale ombudsman ingestelde onderzoek is niet gebleken dat het Openbaar Ministerie de kritiek die het had met verzoeker of de korpsleiding heeft besproken. Dat er wellicht opmerkingen van de kant van het Openbaar Ministerie over het optreden van verzoeker in bepaalde onderzoeken is gemaakt acht de Nationale ombudsman overigens wel aannemelijk. De Nationale ombudsman kan zich echter niet aan de indruk onttrekken dat dit terloops gemaakt opmerkingen waren, waarbij het begrijpelijk is dat de ernst van de kritiek niet tot verzoeker of de korpsleiding is doorgedrongen. Het had op de weg van het Openbaar Ministerie gelegen om ruim voor januari 2008 de bezwaren tegen verzoeker tijdens een hiervoor specifiek belegd overleg aan de korpsleiding, eventueel in aanwezigheid van verzoeker, kenbaar te maken. Op deze manier zou verzoeker op de hoogte zijn geweest van de kritiekpunten die tegen hem bestonden en was hij in de gelegenheid geweest zich hier tegen te verweren, dan wel zijn gedrag en/of inhoudelijke beslissingen hierop aan te passen. Verzoeker is deze kans ontnomen.

Vereiste van professionaliteit, niet behoorlijk.

Instantie: Hoofdofficier van justitie Middelburg

Klacht:

Niet zorgvuldig gehandeld door niet duidelijk richting verzoeker en/of korpsleiding te communiceren dat het OM zwaarwegende kritiekpunten had over het functioneren van verzoeker.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Zeeland

Klacht:

Verzoeker niet op de hoogte gesteld van het feit dat er bezwaren bestonden over verzoekers functioneren.

Oordeel:

Niet gegrond