2010/291

Rapport

Verzoekers klagen er over dat de gemeenteraad voor de vijfde keer een voorbereidingsbesluit neemt, waardoor zij geen uitvoering kunnen geven aan hun wens hun kavels te splitsen in kleinere bouwkavels. De raad neemt telkens opnieuw een voorbereidingsbesluit, omdat men de splitsing van kavels als ongewenste ontwikkeling ziet, maar het telkens niet lukt om binnen een jaar een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

De Nationale ombudsman overwoog dat in het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden de bescherming van het eigendomsrecht sterker tot uitdrukking komt dan in artikel 14 van de Grondwet. Het eigendomsrecht ziet op het ongestoord genot van eigendom, en kan worden beperkt door vaststelling van een bestemmingsplan. Indien de gemeente voor een bepaald gebied een bestemmingsplan op gaat stellen kan zij een voorbereidingsbesluit nemen. Oogmerk hiervan is de bescherming van de toekomstige bestemming. Voorkomen moet worden dat het betrokken gebied minder geschikt wordt voor de toekomstige bestemming. Een voorbereidings­besluit vervalt onder andere indien niet binnen een jaar na de datum van inwerkingtreding een ontwerpbestemmingsplan ter inzage is gelegd. Deze termijn van een jaar strekt ertoe dat de inbreuk op het ongestoord genot van eigendom beperkt blijft.

De Nationale ombudsman stelt zich op het standpunt dat de termijnen in het ruimtelijk ordeningsrecht ook betrekking hebben op het in de Grondwet en internationale verdragen neergelegde recht op het ongestoord genot van eigendom en de voorwaarden waaronder dit recht kan worden beperkt. Door gebruik te maken van de mogelijkheid om elk jaar een nieuw voorbereidingsbesluit te nemen en geen uitvoering te geven aan de 'verplichting' om binnen een jaar een ontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen handelen zowel het college van burgemeester en wethouders als de raad van gemeente Lelystad naar het oordeel van de Nationale ombudsman niet behoorlijk wegens schending van het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten, in dit geval het eigendomsrecht, moeten worden gerespecteerd.

Omdat aan de motivering van een voorbereidingsbesluit weinig eisen worden gesteld, heeft de Nationale ombudsman een algemene aanbeveling aan dit rapport verbonden om bij bestendiging van het voorbereidingsbesluit voor hetzelfde gebied nadere eisen te stellen aan de motivering van een dergelijke beslissing. Daarnaast is de raad en het college in overweging gegeven te bezien of er aanleiding is verzoekers nadeelcompensatie toe te kennen.

Instantie: Gemeente Lelystad

Klacht:

Nog steeds geen vervangend bestemmingsplan aan gemeenteraad voorgelegd, ondanks eerdere gegrond verklaarde rapporten hierover; opnieuw een voorbereidingsbesluit genomen.

Oordeel:

Gegrond