2010/186

Rapport

Verzoeker ontving een gedeeltelijke WAO-uitkering die werd aangevuld met een WW-uitkering. Na een ziekmelding ontving verzoeker over een bepaalde periode teveel ZW-uitkering, dit had gevolg dat hij naast die teveel ontvangen uitkering ook de ontvangen huur- en zorgtoeslag moest terugbetalen en dat hij ook een naheffing loon- en inkomstenbelasting ontving van de Belastingdienst.

Door het niet juist toepassen van een loonbelastingtabel en omdat het UWV hem er niet op had gewezen dat hij de aan het UWV terugbetaalde uitkering als negatief inkomen op de belastingaangifte kon invullen, liep hij een bedrag mis. Het UWV besloot daar een compensatie voor te geven. Maar verzoeker liep meer mis (vooral door de financiële gevolgen bij andere instanties) en het UWV kon in reactie op daarover gestelde vragen niet de verlangde duidelijkheid geven De Nationale ombudsman is van mening dat als een overheidsinstantie fouten maakt die voor de burger negatieve financiële gevolgen heeft, die instantie alles moet doen om die fouten te herstellen. Als de gevolgen bij andere instanties liggen is het niet correct dat alleen naar die instanties verwezen wordt.

Actieve en adequate informatieverstrekking - Niet behoorlijk

Aanbeveling om verzoeker op actieve wijze te helpen bij het vinden van een oplossing om uit zijn problemen te komen met andere instanties (m.n. de Belastingdienst), die een direct gevolg zijn van het handelen van het UWV. Als dat niet lukt zou het UWV de eerder toegekende schadeloosstelling in heroverweging moeten nemen en meer in overeenstemming moeten brengen met zijn daadwerkelijk geleden schade.

Instantie: UWV Heerlen

Klacht:

Als gevolg van fout bij UWV naheffing gekregen van Belastingdienst om huur- en zorgtoeslag terug te betalen.

Oordeel:

Gegrond