2009/234

Rapport

Dossiernummer: 2009.00098

Samenvatting

Verzoeker klaagt er, mede namens een van de twee ontwerpers van het aan de Waalkade geplaatste kunstwerk 'Het Labyrinth', over dat de gemeente Nijmegen geen overleg heeft gevoerd over het gebruik van het kunstwerk voor bepaalde doeleinden en hij klaagt erover dat de gemeente Nijmegen niet bereid is toe te zeggen dat voorkomen wordt dat het kunstwerk wordt gebruikt voor bepaalde doeleinden waarmee betrokkenen niet instemmen. Tenslotte klaagt verzoeker erover dat de gemeente Nijmegen niet is overgegaan tot de benodigde reparaties en onderhoud.

Het kunstwerk is eigendom van de gemeente Nijmegen. Verzoeker beroept zich op het persoonlijkheidsrecht in art 25 Auteurswet en op de in 1990 schriftelijke gemaakte afspraak met de gemeente te overleggen met de ontwerpers over het gebruik van het layrinth-terrein.

Klachtonderdeel 1: Rechtszekerheid - klacht gegrond

Klachtonderdeel 2: Redelijkheidsvereiste - klacht gegrond

Klachtonderdeel 3: Rechtszekerheid - klacht gegrond

Aanbeveling:

1. Het college van b en w van de gemeente Nijmegen wordt in overweging gegeven om niet toe te staan dat het Labyrinth-terrein wordt gebruikt als standplaats voor een viskraam anders dan tegen de keermuur, als tijdelijke parkeerplaats en als tijdelijke opslagplaats voor bouwmateriaal en bouwafval en in gesprek te gaan met de heer Van Hunen over het gebruik van het terrein voor tijdelijke bouwsels tijdens de zomerfeesten

2. Het college van b en w wordt in overweging gegeven binnen een termijn van zes weken over te gaan tot reparatie van de sluitsteen, het plaatsen van een circulatiepomp en het uitvoeren van verder onderhoud van het kunstwerk voor zover nodig, tot correctie van de tekst op de naamplaat en beantwoording van het verzoek tot verplaatsing van de naamplaat.

ZOEKWOORDEN: \

informatieverstrekking

openbare ruimte

Instantie: Gemeente Nijmegen

Klacht:

Geen overleg gevoerd met betrokkenen over het gebruik van het kunstwerk Het Labyrinth voor bepaalde doeleinden; niet bereid geweest toe te zeggen dat voorkomen wordt dat het kunstwerk wordt gebruikt voor bepaalde doeleinden waarmee betrokkenen niet instemmen; niet overgegaan tot reparatie van de sluitsteen van het kunstwerk, pomp geplaatst ter voorkoming van vervuiling van het water in het kunstwerk, tekst gecorrigeerd op de naamplaat en wijze van beantwoorden verzoek tot het verplaatsen van de naamplaat.

Oordeel:

Gegrond