2009/230

Rapport

Verzoeker ontving een beschikking van het CJIB wegens een snelheidsovertreding. Naar aanleiding daarvan vroeg hij de foto van de snelheidsovertreding telefonisch op bij het regionale politiekorps Groningen. Hem werd toen meegedeeld dat hij eerst een kopie van de beschikking moest opsturen. Verzoeker klaagde erover dat dit politiekorps daardoor onnodige belemmeringen opwierp.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat de politie onnodige belemmeringen had opgeworpen door eerst een kopie van de beschikking bij verzoeker op te vragen alvorens de foto van de verkeersovertreding toe te sturen. Daarbij overwoog hij dat het telefonisch doorgeven van de persoonsgegevens en het betrokken CJIB-nummer in dit geval ook voldoende concrete aanknopingspunten bood om (snel) te kunnen reageren op een verzoek om een foto van een verkeersovertreding. Bovendien werd op de bekeuring voor informatie verwezen naar een telefoonnummer van de politie Groningen.

Voor een deugdelijke vaststelling van de identiteit van de verzoeker achtte de Nationale ombudsman in dit geval het telefonisch doorgeven van de persoonsgegevens en het betrokken CJIB-nummer met name uit praktische overwegingen voldoende.

De klacht was gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

De Nationale ombudsman gaf de korpsbeheerder in overweging om ten aanzien van het opvragen van foto's van verkeersovertredingen, bijvoorbeeld via de Raad van Hoofdcommissarissen, gelijke procedures binnen alle korpsen te bevorderen, waarbij in acht moest worden genomen dat:

als een verzoek om een foto van een verkeersovertreding telefonisch wordt gedaan, in beginsel geen schriftelijk verzoek nodig is;

niet standaard een kopie van de beschikking van het CJIB hoeft te worden overgelegd.

De Nationale ombudsman nam verder met instemming kennis van de passage in de nieuwe korpsprocedure "Verstrekken afschriften documenten van verkeers­overtredingen” van het regionale politiekorps Groningen van 1 september 2009, waarin in essentie werd tegemoetgekomen aan verzoekers klacht.

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

Verlangd om eerst een kopie van de bekeuring te overleggen alvorens verzoeker de foto van de snelheidsovertreding kreeg toegestuurd.

Oordeel:

Gegrond