2009/219

Rapport

Voor aanvang van de wedstrijd Vitesse-NAC verzamelden zich in het centrum van Arnhem supporters van beide clubs. Toen een groep NAC supporters richting Vitesse supporters wilde lopen en deze werd tegengehouden door de politie, 'sloeg de vlam in de pan' en zijn er door de politie rake klappen uitgedeeld. Om een gewelddadig treffen te voorkomen heeft de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd op basis waarvan de NAC supporters onder dwang naar het stadion zijn vervoerd. Daar aangekomen werden zij gedwongen gefotografeerd door de politie met hun identiteitsbewijs onder hun kin.

Verzoekers klagen er over dat de politie onnodig hard is opgetreden, door een charge uit te voeren en NAC-supporters in gereedstaande bussen te laten plaatsnemen. Ook heeft de politie ten onrechte gebruik heeft gemaakt van het noodbevel van 16 september 2006 van de burgemeester van Arnhem omdat niet aan alle criteria uit het noodbevel werd voldaan. Tot slot klagen verzoekers er over dat de politie de foto's heeft gemaakt van de NAC supporters bij het verlaten van de bus zonder daartoe een bevoegdheid te hebben.

Gegrond ten aanzien van het maken van de foto's, wegens schending van grondrechten, recht op privacy.

Niet gegrond ten aanzien van onnodig hard optreden door de politie en verkeerde toepassing van het noodbevel.

Instantie: Regiopolitie Gelderland Midden

Klacht:

Foto's van verzoekers gemaakt in combinatie met hun identiteitsbewijs, zonder daartoe een bevoegdheid te hebben.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Gelderland Midden

Klacht:

Onnodig hard opgetreden op het Jansplein door een charge uit te voeren en NAC-supporters in gereedstaande bussen te laten plaatsnemen; ten onrechte gebruik gemaakt van het noodbevel, aangezien niet aan alle criteria uit het noodbevel werd voldaan.

Oordeel:

Niet gegrond