2008/236

Rapport

Verzoeker heeft zich opgegeven als deelnemer aan het project FileMijden A6 van Rijkswaterstaat. Een deelnemer van dit project ontvangt een financiële beloning wanneer hij gedurende de werkzaamheden aan de A6 Hollandse Brug op werkdagen minder dan normaal in de ochtendspits over de A6 Hollandse Brug rijdt in zuidelijke richting. Het nulniveau van een deelnemer, dat wil zeggen het normale reisgedrag wordt berekend door het projectbureau FileMijden A6 door een gemiddelde te nemen over meerdere weken uit kentekenonderzoeken die Rijkswaterstaat in 2006 en 2007 heeft laten uitvoeren op de A6 Hollandse Brug.

Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat het nulniveau van hem en van zijn vrouw in het kader van het project FileMijden A6 niet heeft gewijzigd van vijf naar zeven.

Niet is gebleken dat er een fout is gemaakt in de berekening van het nulniveau. Ook is niet aangetoond dat het systeem niet juist zou werken. Daarnaast is niet gebleken dat verzoeker onevenredig nadeel heeft ondervonden. Gelet op het voorgaande acht de Nationale ombudsman het niet onredelijk dat Rijkswaterstaat het nulniveau niet opnieuw wil vaststellen aan de hand van bijvoorbeeld salarisstroken van verzoeker en zijn vrouw of eventuele werkgeversverklaringen. Rijkswaterstaat zou daarbij immers voorbij gaan aan het feit dat voor iedere deelnemer van het project FileMijden A6 eenzelfde objectieve berekening is gemaakt van het nulniveau op basis van metingen tijdens exact dezelfde periode voor alle deelnemers.

De Nationale ombudsman acht de weigering van Rijkswaterstaat om het nulniveau van verzoeker te wijzigen niet in strijd met het redelijkheidsvereiste.

Instantie: Rijkswaterstaat

Klacht:

Met klacht verwezen naar Arcadis, die het project voor Rijkswaterstaat uitvoert, terwijl verzoeker er met het projectbureau niet uitkwam.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Rijkswaterstaat

Klacht:

Het nulniveau in het kader van het project FileMijden A6 niet gewijzigd van vijf naar zeven.

Oordeel:

Niet gegrond