2006/280

Rapport

Verzoekster diende als bijstandsgerechtigde mee te werken aan haar re-integratie in het arbeidsproces. De gemeente Haarlem zond het bedrijf dat de re-integratie diende te verzorgen vrijwel het gehele dossier, met daarin informatie over verzoeksters persoonlijke problemen in het verleden. Volgens het college van B&W was die informatie in de rapportage aan het re-integratiebedrijf opgenomen, omdat de praktijk had geleerd, dat een situatie zoals die waarin verzoekster verkeerde kon leiden tot langdurige medische, sociale en psychische problemen, die de kansen op de arbeidsmarkt konden beïnvloeden, en dus van belang konden zijn voor het stellen van een diagnose.

Verzoekster klaagde erover dat het verstrekken van die persoonlijke, voor haar pijnlijke gegevens aan het re-integratiebedrijf niet noodzakelijk was.

De Nationale ombudsman overwoog, dat ingevolge de Wet werk en bijstand het college van B&W bevoegd, maar niet verplicht is om informatie aan derden zoals een re-integratiebedrijf te verstrekken. De wet verplicht wel tot het maken van een afweging of door de gegevensverstrekking de persoonlijke levenssfeer van de uitkeringsgerechtigde niet onevenredig wordt geschaad. I.c. ging het om gegevens van rond augustus 2002. Het college had moeten afwegen in hoeverre die gegevens nog van belang konden zijn voor een in december 2004 begonnen re-integratie, en zo ja, of dan verzoeksters privacy niet onevenredig zou worden geschaad door daarover informatie aan derden te verstekken. Van een dergelijke afweging is echter niet gebleken.

De Nationale ombudsman achtte de klacht daarom gegrond wegens schending van het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Verder klaagde verzoekster erover, dat het college van B&W haar klacht over de informatieverstrekking aan het re-integratiebedrijf ongegrond had verklaard. Omdat het bij de afhandeling had ontbroken aan een afweging van de omstandigheden van het individuele geval, achtte de Nationale ombudsman verzoeksters klacht op dit punt gegrond wegens schending van het motiveringsvereiste.

Instantie: Gemeente Haarlem

Klacht:

Gegevens over verzoeksters persoonlijke omstandigheden aan een reïntegratiebedrijf verstrekt, hoewel dat niet noodzakelijk was; verzoeksters klacht hierover onvoldoende zorgvuldig afgehandeld.

Oordeel:

Gegrond