2006/075

Rapport

Verzoeker is werknemer van een gemeente. Na een voorval met een cliënt meldde hij zich op 10 maart 2004 ziek. Na enige maanden verklaarde de arbodienst hem gedeeltelijk geschikt voor een andere dan de eigen functie, en rapporteerde dat verzoeker en de gemeente actief dienden te zoeken naar ander werk. In september 2004 hervatte verzoeker in een part-time functie. Op 9 november 2004 sprak de gemeente met verzoeker over een functie per 1 januari 2006 bij een nieuwe instelling. De arbodenst concludeerde op 15 november 2004 dat verzoeker als volledig geschikt kon worden beschouwd, mits er voor langere tijd passend werk was en daarover afspraken konden worden gemaakt. Op 9 december 2004 sprak de gemeente met verzoeker over zijn perspectieven. Op 15 december 2004 rapporteerde de arbodienst de gemeente onder meer dat er geen verzuim­begeleiding meer nodig was, maar wel duidelijke afspraken en een plan van aanpak dienden te worden gemaakt.

Op 20 januari 2005 gaf het UWV een deskundigenoordeel dat inhield, dat de reïntegratie-inspanningen van de werkgever onvoldoende waren en dat verzoeker volledig arbeidsgeschikt was.

Verzoeker klaagde over onder meer de afhandeling van zijn klacht over de inspanningen met betrekking tot zijn reïntegratie.

De Nationale ombudsman overwoog dat de werkgever weliswaar het voorgeschreven plan van aanpak niet had opgesteld, maar dat in dit geval dat plan zou zijn neergekomen op hetgeen in feite ook was gerealiseerd. Een volledige, passende functie was niet beschikbaar vóór 1 januari 2006. Verder viel niet in te zien welk belang de werkgever kon hebben bij een reïntegratie van verzoeker buiten de eigen organisatie zolang niet duidelijk was of, en in hoeverre hij voor passend werk elders inzetbaar was.

De Nationale ombudsman oordeelde dat het vereiste van administratieve nauwkeurigheid met zich brengt dat wettelijke verplichtingen zoals het opstellen van een plan van aanpak worden nagekomen, maar dat, nu aannemelijk was dat de werkgever zich voldoende had ingespannen voor verzoekers reïntegratie, op dit punt behoorlijk was gehandeld.

Overige klachtonderdelen:

- beslissing op klacht gebaseerd op verslag hoorzitting waarmee verzoeker niet had ingestemd;

- tijdens verzoekers ziekte toegang gezocht tot zijn computerbestanden.

Instantie: Gemeente Appingedam

Klacht:

Verzoekers klacht afgedaan op basis van onjuiste informatie en een ontoereikende afweging van de omstandigheden van verzoekers geval.

Oordeel:

Niet gegrond